ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΑ

1ο Mykonos Running Festival: Η Μύκονος «φοράει αθλητικά» προβάλλοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της

1ο Mykonos Running Festival: Η Μύκονος «φοράει αθλητικά» προβάλλοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της

Η κοσμοπολίτικη Μύκονος, το παγκόσμιας εμβέλειας νησί με τη φήμη του που ταξιδεύει παντού ως τουριστικός προορισμός, έβγαλε για λίγο τα «καλά» του και φόρεσε… αθλητικά για να τρέξει μια νέα διαδρομή, που αναδεικνύει και προβάλλει τη διαφορετική του πλευρά, αυτήν του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ευζωίας. Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, παρουσία ηχηρών ονομάτων του αθλητισμού, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Σόνια Τσεκίνη Μπουδούρη, ο Χρήστος Βολικάκης και άλλων σημαντικών παρουσιών, το «νησί των Ανέμων» φιλοξενεί το 1ο Mykonos Running Festival, που διοργανώνεται από τον Δήμο Μυκόνου και τον σύλλογο ΜΕΑΣ Τρίτων, που μετράει 66 χρόνια ενεργούς δράσης και παρουσίας.

«Είμαστε εδώ για τη Μύκονο αλλιώς», είπε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «για μια Μύκονο που πέραν της μεγάλης επιτυχίας που είχε αυτό το καλοκαίρι, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, χαιρόμαστε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα θετικά στοιχεία που είχε αυτό το καλοκαίρι, το οποίο συνεχίζεται, δεν έχει σταματήσει για την Ελλάδα. Βλέπουμε υψηλές πληρότητες σε πάρα πολλά νησιά και στην ενδοχώρα και πραγματικά εμείς ετοιμαζόμαστε και για το κομμάτι του ορεινού και χειμερινού τουρισμού».

«Να μιλάμε λοιπόν για την Ελλάδα μας, κάθε μήνα του χρόνου, ως μια ευκαιρία κάποιος να την επισκεφθεί και να έχει ξεχωριστές εμπειρίες. Είμαστε λοιπόν εδώ, στη Μύκονο, για να δείξουμε και την άλλη πλευρά του νησιού, την πλευρά του αθλητισμού, την πλευρά του πολιτισμού, της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων που συνδέονται με το κομμάτι της φιλοξενίας και βέβαια μια εμπειρία που συνδέεται με την ευεξία. Ο κόσμος αυτό αποζητάει ειδικά μετά τον covid, Να συνδεθεί δηλαδή με τα μέρη διαφορετικά, να γνωρίσει τους ανθρώπους και να δει το μεράκι με το οποίο δημιούργησαν αυτό το ξεχωριστό τουριστικό προϊόν. Εμπλουτίζουμε το προϊόν και διερευνούμε τη δυνατότητα τουριστικής επέκτασης και μέσω των αθλητικών γεγονότων. Ούτως ή άλλως θα δούμε να γίνεται ο αθλητικός τουρισμός μια από τις πιο ανελισσόμενες μορφές τουρισμού τα επόμενα χρόνια και επίσης μιλάμε και για μία χρονική ισορροπία με την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, που είναι και οι τρεις πυλώνες που επιδιώκουμε στο υπουργείο Τουρισμού», σημείωσε η υφυπουργός.

Περήφανος και χαρούμενος για τη γέννηση ενός αθλητικού θεσμού στο νησί της Μυκόνου δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Κωσταντίνος Κουκάς και τόνισε: «Ο Δήμος Μυκόνου μαζί με τον ΜΕΑΣ Τρίτων ξεκινάμε αυτόν τον θεσμό, ο οποίος ήρθε για να μείνει. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος της Μύκονου και εμπλουτίζει το τουριστικό του προϊόν αλλά και επιδιώκει φυσικά να επιμηκύνει την τουριστική του περίοδο, μιας και μιλάμε ήδη ότι αυτό το γεγονός λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο.

Επιδιώκουμε σταθερά την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και είναι προτεραιότητα μου να εμπλουτίζω το τουριστικό μας προϊόν και με άλλες εκδοχές του νησιού μας».

Η φετινή διοργάνωση, όπως είπε ο δήμαρχος Μυκόνου, «πήγε απροσδόκητα καλά για πρώτη φορά, ο κόσμος το αγκάλιασε και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα έχουμε πολύ περισσότερες συμμετοχές και ότι ο θεσμός αυτός θα πάρει διεθνείς διαστάσεις και θα τον συζητάνε έξω από τα ελληνικά σύνορα».

«Η Μύκονος είναι η βιτρίνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και αυτό βεβαίως ανεβάζει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, γιατί δεν μπορούμε στη Μύκονο, ό,τι κάνουμε να μην είναι τέλειο. Για αυτόν τον λόγο εμπιστευτήκαμε τους ανθρώπους του Τρίτωνα οι οποίοι είναι άριστοι επαγγελματίες και μέχρι στιγμής μας το έχουν αποδείξει. Είναι ένα πάντρεμα Θεσσαλονίκης- Μυκόνου και με αυτήν τη συνέργεια κάναμε και τον γάμο», σημείωσε ο κ. Κουκάς.

Το τρέξιμο και ο αθλητισμός είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν στη ζωή της για μια καλή ποιότητα ζωής και υγεία, όπως τόνισε ο Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης στην ανοιχτή κολύμβηση. Ο κ. Γιαννιώτης τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όσον αφορά την προβολή, παρά το γεγονός ότι η Μύκονος έχει τεράστια προβολή παγκοσμίως, είναι πολύ σπουδαίο να συνδυάζει τον αθλητισμό με τον τουρισμό, καθώς τονώνει και τον αθλητισμό και παρατείνει την τουριστική περίοδο. «Είμαστε εδώ πρεσβεύοντας τον αθλητισμό και όλες τις αξίες που περιλαμβάνει», υπογράμμισε.

Μια από τις κορυφαίες δρομείς της Ελλάδας που έχει παλέψει σκληρά για την υγεία της, η Σόνια Τσεκίνη Μπουδούρη, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ένιωσε τεράστια χαρά και τιμή για την πρόσκληση: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Μύκονο, η υποδοχή, το αγκάλιασμα του κόσμου στο αεροδρόμιο, με έκανε να νιώσω σαν να έχω πάρει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Νιώθω δυνατή και καλά στην υγεία μου, θέλω να τρέξω. Να μην κάθεται ο κόσμος σπίτι και στον καναπέ, να συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις και να το χαίρεται. Θέλω να δίνω έμπνευση με το παράδειγμά μου στον κόσμο και κυρίως στα παιδάκια μας, να παίρνουν δύναμη να ξεπερνάνε τις δυσκολίες και να μην παραπονιούνται για το παραμικρό».

Από την πλευρά του ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται εκδηλώσεις που εμπνέουν τον κόσμο και ταυτόχρονα αποτελούν όχημα προβολής του αθλητισμού, μιας και είναι ένα κομμάτι που έρχεται να συνδεθεί με την πραγματικά πολύ μεγάλη ιστορία του δρομικού κινήματος.

Μεγάλη ευθύνη αλλά και τεράστια χαρά για τη διοργάνωση που ήρθε για να γίνει θεσμός και να αναδείξει πολύπλευρα το νησί της Μυκόνου, δήλωσε πως αισθάνεται η Χριστίνα Καραμίχου, πρόεδρος του ΜΕΑΣ Τρίτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του κόσμου και τον επαγγελματισμό και τη ένθερμη υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Όλοι εμείς που είμαστε εδώ, φεύγοντας θα πάρουμε αυτήν την εμπειρία και θα την μεταφέρουμε στον κόσμο. Θα γίνουμε πρεσβευτές μιας εκδήλωσης που γεννιέται σήμερα εδώ», είπε. «Φέραμε από τη Θεσσαλονίκη την ελιά, το δώρο μας, για να κρατήσει η διοργάνωση και να γίνει θεσμός, με την αγάπη μας για το νησί, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και πίστη στις ανθρώπινες αξίες και τις συνεργασίες», τόνισε.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος τόνισε: «Είμαστε χορηγοί και μέρος αυτής της εκδήλωσης η οποία αφενός σηματοδοτεί την έναρξη παρόμοιων πρωτοβουλιών οι οποίες άπτονται στο κομμάτι του αθλητισμού αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία ο αθλητισμός είναι βασικός πυλώνας αλλά και βασικός άξονας στρατηγικής της Fraport Greece».

«Κάθε μορφή τουρισμού είναι καλοδεχούμενη στο νησί μας και ο αθλητικός τουρισμός, είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να φέρει έσοδα σε κάθε νησί του Αιγαίου αλλά και στη Μύκονο, που μπορεί να έχει μια ακόμη πιο μεγάλη προβολή. Δίνει και μια νέα διάσταση στο τουριστικό προϊόν της Μυκόνου», επεσήμανε η Κατερίνα Μονογιού, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο νομό Κυκλάδων.

Η διοργάνωση άρχισε με την τελετή Ειρηνοδρομίας που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, με την παράδοση της ελιάς, σύμβολο νίκης και ειρήνης, από την δρομέα μακρινών αποστάσεων Σόνια Τσεκίνη Μπουδούρη, κατά την άφιξή της από τη Θεσσαλονίκη, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, στην πρόεδρο του ΜΕΑΣ Τρίτων και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Mykonos Running Festival Χριστίνα Καραμίχου. Αυτή με τη σειρά της, μαζί με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και τον CEO της Fraport Greece Alexander Zinell παρέδωσαν το γλυπτό στον δήμαρχο Μυκόνου και πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής Κωνσταντίνο Κουκά.

Το 1ο Mykonos Running Festival

Το Σάββατο πραγματοποιείται ο Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000 μ. Ο συγκεκριμένος αγώνας, με αφετηρία και τερματισμό το δημαρχείο, απευθύνεται σε δρομείς πρωταθλητισμού αλλά και σε μέσου επιπέδου δρομείς υγείας ενώ η διαδρομή είναι πιστοποιημένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού WORLD ATHLETICS.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου γίνεται ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος Δρόμος -Mykonos Gold και ο Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 2.500 μ -Mykonos Family Fun, ο πρώτος με αφετηρία την Άνω Μερά και ο δεύτερος τους Ανεμόμυλους, ενώ και στους δυο αγώνες, σημείο τερματισμού έχει οριστεί το δημαρχείο Μυκόνου. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την τελετή απονομής επάθλων στους νικητές, την Κυριακή το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι 5 ευρώ από κάθε εγγραφή που πραγματοποιείται, κατευθύνονται στη δρομική ομάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού».

της απεσταλμένης μας, Ν. Καζαντζίδου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.