ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα με μέτρα για εκκλησίες και ανεμβολίαστους

Χριστούγεννα με μέτρα για εκκλησίες και ανεμβολίαστους

Η ένταση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού εξακολουθεί να αποτελεί την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναχαίτιση της πανδημίας, η οποία βρίσκεται μεν σε φάση σταθεροποίησης, πλην, όμως, οι κίνδυνοι για μια νέα έξαρση μέσα στις επόμενες γιορτινές ημέρες εξακολουθούν να ελλοχεύουν.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να παροτρύνει τους κληρικούς να συνδράμουν στον αγώνα υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν την πιθανότητα επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η αυξημένη εμπορική κίνηση των ημερών, οι συχνότερες έξοδοι για ψυχαγωγία, όπως και ο όγκος μετακινήσεων (εντός των αστικών κέντρων, αλλά και προς την επαρχία) κατά τη διάρκεια του εορταστικού δεκαπενθημέρου δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία στους επιστήμονες ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των μολύνσεων, λόγω της μεταφοράς του ιικού φορτίου.

Η υποχώρηση του πήχη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τα 60 στα 50 έτη είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται, ενώ δεν αποκλείεται να σφίξει κι άλλο ο κλοιός για όσους δεν εμβολιάζονται.

Την ανάγκη ώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος, εξάλλου, σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά.

Πληροφορίες από το prorothema.gr, θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να προσβλέπει στη συνδρομή της Ιεραρχίας και εν γένει του Κλήρου. Ζητούμενο για την κυβέρνηση, στο εορταστικό πλαίσιο, αποτελεί και η λειτουργία των ναών τις ημέρες αυτές, αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας, ιδίως ως προς τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την είσοδο στις ιερές ακολουθίες.

Ούτως ή άλλως, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει τα επίπεδα αυστηροποίησης από σήμερα Δευτέρα 13/12 για τους πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου επτά μήνες πριν και δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση. Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες χάνουν την ισχύ του covid pass και επιστρέφουν σε status ανεμβολίαστου, οπότε είναι υπόχρεοι να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ, αλλά και να παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Οσο για τις μικρότερες ηλικίες, ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, ώστε να προστατευτούν και τα μικρότερα μέλη της κοινωνίας από την έκθεση στον ιό και κυρίως να περιοριστεί η συμβολή τους στη μετάδοση.

Ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον αναμένουν ειδικοί και κυβερνητικοί παράγοντες την πρώτη απεικόνιση από την ιχνηλάτηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα μέσω της παροχής δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ, η πρώτη φάση της διάθεσης των οποίων από τα φαρμακεία ολοκληρώνεται.

Η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν δεν αποκλείεται να ενισχύσει την απόφαση για τη λήψη περιορισμών ειδικά για την περίοδο των γιορτών, με την επανάληψη της ιχνηλάτησης να τοποθετείται, σε δεύτερη φάση, μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου 2022, ώστε να φανεί η επίπτωση που θα έχουν οι χριστουγεννιάτικες συνάξεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.