BUSINESS

Προσωρινή άδεια για την λειτουργία του υδατοδρομίου στη Μύκονο

Προσωρινή  άδεια για την λειτουργία του υδατοδρομίου στη Μύκονο

Η τροπολογία για τα υδατοδρόμια, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με ασφάλεια», υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, ώστε τα υδροπλάνα να πετάξουν και πάλι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση Προσωρινών Αδειών Λειτουργίας Υδατοδρομίων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν τα υδατοδρόμια να λειτουργούν με τα ελάχιστα απαιτούμενα και εντός ενός έτους να κατατεθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν μόνιμη άδεια λειτουργίας.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να επισπεύσει την ίδρυση και δημιουργία υδατοδρομίων στις Κυκλάδες, αν και είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να υπάρξουν προβλέψεις και ημερομηνίες. Μέσα στο 2022 το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λειτουργήσει το υδατοδρόμιο της Τήνου.

Για την προσωρινή αδειοδότησή τους απαιτούνται: Ναυτικός Χάρτης και Χάρτης ΓΥΣ με αποτυπωμένο το αιτούμενο υδατοδρόµιο, Εγχειρίδιο Λειτουργίας Υδατοδρομίου (στις προσωρινές άδειες Υδατοδρομίων απαιτείται ένα Εγχειρίδιο, σε αντίθεση με τις Άδειες υδατοδρομίων του Ν.4663/20 που απαιτούνται τρία Εγχειρίδια: Εγχειρίδιο υδατοδρομίου, Πρόγραμμα Ασφαλείας υδατοδρομίου και Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης), απόφαση παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου  , νομιμοποιητικά Έγγραφα – Δικαιολογητικά του αιτούντος, παράβολο για την εξέταση του Αιτήματος – Τεχνικού Φακέλου, και εξοπλισμός υδατοδρομίου: σήμα οπτικής αναγνώρισης, ανεμούριο ή σημείο «Τ», σημεία πρόσδεσης, σωσίβια άμεσης χρήσης, σκάφος υπηρεσίας, πυροσβεστήρες.

Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, για έκδοση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την Επιτροπή Υδατοδρομίων που θα έχει διενεργήσει την επιθεώρηση των υδατοδρομίων και εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα θα εκδίδεται η προσωρινή άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου.

Με τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, θα κατατεθούν αιτήσεις για όλα τα υδατοδρόμια στα οποία οι φάκελοι αδειοδότησης περιέχουν όλα τα παραπάνω απαιτούμενα.

Πρόκειται για τα 30 υδατοδρόμια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) στα εξής νησιά: Ρόδος (2, Κεντρικό λιμάνι και Λάρδος), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Κως (2, Κεντρικό λιμάνι και Κέφαλος), Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη, Νάξος, Αμοργός, Σύρος, Μήλος και Πάρος.

Επίσης θα κατατεθούν αιτήσεις έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων 5 υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) στα εξής νησιά: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθος.

Στόχος είναι η γρήγορη αδειοδότηση των πέντε ανωτέρω νησιών, ώστε σε συνδυασμό με τα τρία ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε: Κέρκυρα, Παξούς, Πάτρα, και τα υπό αδειοδότηση στα τρία Διαπόντια νησιά και στη λίμνη Ιωαννίνων, να δημιουργήσουν ένα εκτενές δίκτυο στον Δυτικό άξονα της Ελλάδας, όπου και προγραμματίζεται η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατάθεση αιτήσεων έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων στην Κρήτη, σε: Αγία Γαλήνη, Ιεράπετρα, Χανιά και Χερσόνησο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.