ΤΟΠΙΚΑ

Καιρός: Σύντομη αλλά έντονη μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή – Βόρειος άνεμος στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ

Καιρός: Σύντομη αλλά έντονη μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή – Βόρειος άνεμος στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ

Κορυφώνεται σήμερα το κύμα ζέστης στη χώρα και ακολουθεί νέα κακοκαιρία – Πότε πέφτει η θερμοκρασία

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αλλάζοντας απότομα το σκηνικό του καιρού των τελευταίων ημερών.

Την Παρασκευή κορυφώνεται το κύμα ζέστης που πλήττει τη χώρα, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα, και τη θέση του παίρνουν ισχυρά καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο και έπειτα.

«Κρύος αέρας στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το ζεστό στην κατώτερη, θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για έντονη αστάθεια το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο στα ηπειρωτικά, με καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας οι οποίες δεν αποκλείονται να συνοδεύονται από χαλάζι και κεραυνούς», γράφει χαρακτηριστικά για την απότομη αλλαγή του καιρού, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Αναλυτικότερα, ο γνωστός μετεωρολόγος σε νέα ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram για την πορεία του καιρού, εξηγεί πως «ιδιαίτερα το Σάββατο από το πρωί στη Χαλκιδική, τη Μαγνησία ,τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και σταδιακά στη Στερεά (και Αττική ), την Ήπειρο, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, οι καταιγίδες δυνητικά θα είναι επικίνδυνες από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την νέα κακοκαιρία

«Κορυφώνεται αύριο Παρασκευή το θερμό κύμα στη χώρα μας με τα θερμόμετρα να αγγίζουν τους 37-38 βαθμούς στη θεσσαλική πεδιάδα και τους 35 με 36 σε αρκετές ημειρωτικές περιοχές (μέσα Αττική – Θεσσαλονίκη), στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Επίσης κρύος αέρας στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το ζεστό στην κατώτερη, θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για έντονη αστάθεια το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο στα ηπειρωτικά , με καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας οι οποίες δεν αποκλείονται να συνοδεύονται από χαλάζι και κεραυνούς.

»Ιδιαίτερα το Σάββατο από το πρωί στη Χαλκιδική, τη Μαγνησία ,τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και σταδιακά στη Στερεά (και Αττική ), την Ήπειρο, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο οι καταιγίδες δυνητικά θα είναι επικίνδυνες από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα και το λέω κυρίως όχι μόνο για την πρόκληση δασικών πυρκαγιών, αλλά και για τους λουόμενους και τους ανθρώπους στην ύπαιθρο. Για αυτό δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή», συνεχίζει.

«Η θερμοκρασία το διάστημα Σάββατο-Τρίτη θα σημείωσει πτώση 4-5 βαθμούς. Μετά δεν αποκλείω να έχουμε το πρώτο καυσωνικό επεισόδιο του Καλοκαιριού», καταλήγει.

Την πρόγνωσή του για την πορεία του καιρού των επόμενων ημερών ανέλυσε ο Σάκης Αρναούτογλου, μέσω του δελτίου που παρουσιάζει στο YouTube.

Ειδικότερα, ο προγνώστης καιρού και ευρωβουλευτής ανέφερε στην πρόγνωσή του για την Παρασκευή ότι θα υπάρχει αστάθεια. Αρχικά, η μέρα θα ξεκινήσει καλά, αλλά από τα ορεινά της Αλεξανδρούπολης, την Καβάλα, τη Δράμα, την ορεινή Χαλκιδική στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και σε βόρεια τμήματα της Στερεάς, της Φθιώτιδας και ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου θα αρχίσουν να εκδηλώνονται μπόρες που ενδεχομένως θα επηρεάσουν και πεδινές περιοχές.

Αναφορικά με τον καιρό του Σαββάτου ο Σάκης Αρναούτογλου παρέθεσε ορισμένες περιοχές που θα σημειωθούν μπόρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική. Όπως είπε το θα έχουμε πέρασμα από μπόρες και καταιγίδες σε Χαλκιδική, Εύβοια, Σποράδες, Μαγνησία, Αττική και Βοιωτία, αλλά και τα δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα κεντρικά-ανατολικά κομμάτια της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι την Παρασκευή θα είναι ελαφρώς πιο ενισχυμένοι, για το Σάββατο τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα ενταθεί ο βόρειος άνεμος στο Αιγαίο και την Κυριακή ενδέχεται να φτάσουν και τα 7-8 μποφόρ.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες Δευτέρα και Τρίτη θα έχουμε μια αίσθηση της ψύχρας ειδικά στις περιοχές που θα φυσάει, ενώ θερμές αέριες μάζες θα φέρουν ζέστη στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία προβλέπονται κατά τόπους ισχυρά με καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους(μπουρίνια).Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στα νησιά τους 31 με 33 και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 34και στη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες με αυξημένες νεφώσεις, όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά και οι καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους(μπουρίνια).

Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 14 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στην Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τηςΣτερεάς και της Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, στα ανατολικά παράκτια και τις Σποράδες βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες έως 28βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3, στα παράκτια τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-06-2025

Στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, από τις προμεσημβρινές ώρες στη Στερεά και την Πελοπόννησο και το απόγευμα στην Ήπειρο βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία(κυρίως στη Χαλκιδική) μέχρι το μεσημέρι, στις Σποράδες μέχρι νωρίς το απόγευμα, στην Στερεά και την Πελοπόννησο μέχρι νωρίς το βράδυ και στην Ήπειρο το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου στα ορεινά πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Η ορατότητα στα δυτικά νωρίς το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς ως προς τις μέγιστες τιμές της και δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-06-2025

Στην κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα δυτικά ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-06-2025

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά μέχρι το μεσημέρι 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-06-2025

Γενικά αίθριος καιρός σε όλη την χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.