ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκαν στο βυθό σαμπανιέρες, χαλιά, καρέκλες κι έφτιαξαν ολόκληρο μπαρ

Βρήκαν στο βυθό σαμπανιέρες, χαλιά, καρέκλες κι έφτιαξαν ολόκληρο μπαρ

Ακόμα και οι έμπειροι δύτες εθελοντές του μη κερδοσκοπικού περιβαλλοντικού οργανισμού All for Blue έμειναν με το στόμα ανοικτό αντικρίζοντας τα… σπάνια ευρήματα στο βυθό της θάλασσας μπροστά από τη Μικρή Βενετία της Μυκόνου.

Η γειτονιά των καπετανέων

Πρόκειται για μία συνοικία που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και στέγασε οικίες πλούσιων εμπόρων και καπεταναίων. Κομψά και πανέμορφα σπίτια με πολύχρωμα χαγιάτια, παράθυρα, σκάλες και ξύλινους εξώστες, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στη γνωστή ιταλική πόλη.

Τα απογεύματα, εκατοντάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται για να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου, αλλά ένα εξίσου μαγευτικό θέαμα είναι όταν έχει κακοκαιρία και η άγρια θάλασσα χτυπά τα βράχια και τα σπίτια.

 

Το εμβληματικό φινάλε μιας αχαλίνωτης βραδιάς

Στα πρώτα κτίρια στεγάζονται πλέον τα πιο φημισμένα κλαμπ του νησιού και μπροστά από τη θάλασσα υπάρχει ένα μικρό μπαλκονάκι με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο αλλά και στις παλιές πολύχρωμες κατασκευές που στον δυνατό πουνέντε βυθίζονται στον αφρό της θάλασσας. Οταν πέφτει η νύχτα στο μπαλκονάκι παρελαύνει όλο το νησί ενώ τα ντειμπέλ και το αλκοόλ ταξιδεύουν το κέφι. Το δυσάρεστο είναι πως μέσα στη ζάλη του πιοτού και στο χάσιμο του πρωινού ποτήρια και σαμπανιέρες εξφενδονίζονταν στη θάλασσα ως το εμβληματικό φινάλε μιας αχαλίνωτης βραδιάς.

Αυτά που… ξεχάσαμε

Συνήθως η μνήμη μας κρατάει τις ευχάριστες στιγμές. Τις δυσάρεστες ήρθε να μας τις υπενθυμίσει η δράση των ανθρώπων της All for Blue που με μπροστάρισσα την Κατερίνα Τοπούζογλου πήραν την απόφαση να καθαρίσουν το βυθό μπροστά από τη θρυλική Μικρή Βενετία. Ηταν υποψιασμένοι για τι θα έβρισκαν, αλλά ότι θα έφτιαχναν ένα ολόκληρο μπαρ από τα ευρήματα τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 

Απ΄όλα έχει το… μενού

Δώδεκα σαμπανιέρες, κατσαρόλες, βραστήρα νερού, καρέκλες, τραπέζια, πάσης φύσεως εξαρτήματα ενός μπαρ, ακόμα και χαλιά που κάποτε στις «χίλιες και μία νύκτες» της Μυκόνου ήταν… μαγικά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα.

 

Και στο βυθό να ψάξεις θα βρεις μπαρ

Στη Μύκονο και ξυπόλυτος να πας τελικά, ακόμα και στο βυθό να ψάξεις ένα μπαράκι θα το βρεις. Κι αυτό δεν είναι μύθος…

«Το εντυπωσιακό είναι πως εκεί που είχαμε στοιβάξει τα πράγματα ήρθε ένας κύριος και άρχισε να τα τακτοποιεί. Από αυτά που βγάλαμε από τη θάλασσα έφτιαξε ένα πλήρες μπαρ», είπε στο ethnos.gr η Κατερίνα Τοπούζογλου. Μόνιμη κάτοικος Μυκόνου, μεσίτρια, με σπουδές και ειδίκευση για θέματα του ενάλιου περιβάλλοντος έχει αφιερώσει τη ζωή της στην All for Blue με τεράστια προσφορά και πλούσιο έργο στον καθαρισμό παραλιών και βυθών αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών και ειδικών των παιδιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.