ΚΟΣΜΟΣ

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ΔΕΝ προκάλεσε το θάνατο κανενός εθελοντή

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ΔΕΝ προκάλεσε το θάνατο κανενός εθελοντή

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πέθαναν δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech. Όμως αυτοί οι δύο θάνατοι δεν σχετίζονταν με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει

Ο τίτλος των παραπάνω δημοσιευμάτων, «Νεκροί δύο εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer – Biontech», είναι παραπλανητικός.

Όπως διευκρινίζουν τα δημοσιεύματα στο κύριο κείμενό τους, κατά τις δοκιμές του εμβολίου πέθαναν 6 εθελοντές, εκ των οποίων, οι 2 είχαν λάβει το πραγματικό εμβόλιο ενώ οι 4 το εικονικό (placebo).

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer δεν εγείρουν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν πριν από την αξιολόγηση της Πέμπτης του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, το προσωπικό της FDA ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα που υποβλήθηκαν ήταν “συνεπή” με τις συστάσεις που διατύπωσε ο οργανισμός για έγκριση έκτακτης χρήσης.

Όντως, η FDA ανέφερε στο επίσημο έγγραφό της, πως οι επίμαχοι θάνατοι αφορούσαν φυσικά αίτια, και δεν σχετίζονταν με τη λήψη του εν λόγω εμβολίου. Παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ CBC και WSJ.

Στη σελίδα 50 του εγγράφου, διαβάζουμε τα εξής αναφορικά με τους 6 θανάτους:

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν αξιολογήθηκε από τον ερευνητή ως σχετικός με την επέμβαση της μελέτης.

Επιπλέον, στη σελίδα 6 ενός δεύτερου εγγράφου της FDA αναφορικά με το επίμαχο εμβόλιο, κατά τη βασική περίληψη, διαβάζουμε:

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.