ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη-ασέβεια προς τους 84 νεκρούς: Δεν ανέλαβαν ευθύνες – Δεν θα άλλαζαν τίποτα

Συνέντευξη-ασέβεια προς τους 84 νεκρούς: Δεν ανέλαβαν ευθύνες – Δεν θα άλλαζαν τίποτα
Μία συνέντευξη παρωδία παραχώρησαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μία συνέντευξη παρωδία παραχώρησαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής με εμφανή πρόθεση να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη δυσχερή εικόνα που υπάρχει για την κυβέρνηση, η οποία διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής επίσκεψης του Πάνου Καμμένου στο Μάτι. Μία συνέντευξη ασέβεια στη μνήμη των 84 νεκρών αλλά και στις οικογένειές τους που θρηνούν αλλά και στους συγγενείς και φίλους όσων αγνοούνται, από τη στιγμή που όχι μόνο δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε κυνικά «Δεν υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης», δικαιολογώντας εμμέσως τους θανάτους. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε επίσης να πετάξει την ευθύνη στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση».

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνέντευξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλώθηκε στο να παραθέτει στοιχεία που δεν έκαναν κανένα σοφότερο σχετικά με το τι συνέβη αφού δεν παρατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά σκόρπια σημεία στον χάρτη, όπως παράλληλα για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσπάθησε να αποποιηθεί της πολιτικής του ευθύνης, γνωστοποίησε ότι έθεσε την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα, με τον δεύτερο να μην την κάνει δεκτή, λέγοντάς του ότι «αυτή είναι η ώρα της μάχης». Σε δύο αντιφατικές παραδοχές του είπε από τη μία «Θα έρθει η ώρα που μιλήσουμε για τα λάθη» αλλά είπε ότι «Δεν μπορώ να βρω επιχειρησιακά λάθη».

Τον ισχυρισμό του Δημήτρη Τζανακόπουλο «άδειασε» χωρίς να το αντιληφθεί ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης.

«Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός. Ολη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Τι σημαίνει το «εγκαίρως;». Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν»

Από ποιον ακριβώς δόθηκε η εντολή, σε ποιον και τι έγινε τελικά.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής βέβαια, στην ίδια γραμμή με τον Νίκο Τόσκα ξεκαθάρισε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Πηγή: www.parapolitika.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.