ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Κυκλάδων: Δυσαρέσκεια για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία από τον Μάρτιo

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Κυκλάδων: Δυσαρέσκεια για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία από τον Μάρτιo

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία, στον τελευταίο νόμο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν το χρόνο εγγραφής των νηπίων-προνηπίων και της Α’ Δημοτικού στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της χώρας, μεταφέροντας τις διαδικασίες 2 μήνες νωρίτερα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση αλλάζει όλο τον προγραμματισμό εκατοντάδων σχολικών μονάδων. Εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά για ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς να λαμβάνεται ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την  ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών νομοθετεί έχοντας άγνοια των σύνθετων διαδικασιών, που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

Οι διατάξεις αυτές προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους Διευθυντές/ριες και στους Προϊσταμένους/νες   καθώς η επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων, όταν βεβαιώνεται με γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α ́ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Πώς όμως ο/η νηπιαγωγός θα φτάσει σε ασφαλές αποτέλεσμα όταν:

  • το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμένος χρόνος παρατήρησης του παιδιού δεν βοηθά σε ασφαλές συμπέρασμα
  • το ΚΕΣΥ έχει μεγάλη λίστα αναμονής και παραπέμπει σε παιδοψυχιατρικές γνωματεύσεις ή εκτίμηση αναπτυξιολόγου , ώστε να οδηγηθεί στη δική του γνωμάτευση
  • οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέπουν στους Διευθυντές/ριες και στους προϊσταμένους/νες να είναι σε άμεση επικοινωνία με τους γονείς για την εκτίμηση της κατάστασης και την απόκτηση της δικής τους συγκατάθεσης .
  • Eπιπλέον, με ένα μπαράζ αλλαγών στο με Α.Π Φ.6/22510/Δ1/25.02.2021 έγγραφο στην 4η σελίδα πρέπει να προσκομίσουν οι γονείς δικαιολογητικά για την εγγραφή του παιδιού τους στο Ολοήμερο τμήμα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο/η Προϊστάμενος/η-Διευθυντής/ρια του Νηπιαγωγείου. Σε επόμενη σελίδα (6) αναφέρει ότι η φοίτηση των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη με αριθ. πρωτ. Φ7/124668/ΦΔ/Δ1/18-9-2020, σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ. Σε συνέχεια στην πλατφόρμα πρώτης εγγραφής του Υπουργείου ζητάει και πάλι δικαιολογητικά. Δηλ. έλεος.

Είναι απαράδεκτο να παίζει το Υπουργείο με τόσο σοβαρές αποφάσεις που λαμβάνονται εν μία νυκτί μετά από τηλεφωνήματα γονέων ή εκπαιδευτικών. Η ψήφιση της τροπολογίας δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση και άγχος στους/στις  συναδέλφους/φισες και στους ίδιους τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση ας φροντίσει το Υπουργείο τουλάχιστον οι οδηγίες να διασαφηνίζουν τις ενέργειες που απαιτούνται. Σίγουρα ο Μάρτιος δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να παρθούν αποφάσεις τόσο σοβαρές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σχολική αποτυχία ή να επηρεάσουν αρνητικά την εκπαιδευτική εξέλιξη ενός παιδιού. Το αποτέλεσμα θα είναι να γίνουν πολλές εκπρόθεσμες εγγραφές ή τα αιτήματα για επαναφοιτήσεις να έρθουν καθυστερημένα τινάζοντας στον αέρα όποιο προγραμματισμό και αν έχει κάνει το Υπουργείο ή η σχολική μονάδα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο να δείχνουν σοβαρότητα στις αποφάσεις τους και να συμβάλλουν με αυτές στην ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου που έχουν ανάγκη οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς και όχι να νομοθετούν αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών.  

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.