ΤΟΠΙΚΑ

Στη Μύκονο μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας οι πενταψήφιοι λογαριασμοί, τα POS και τα δελτία παραγγελίας

Στη Μύκονο μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας οι πενταψήφιοι λογαριασμοί, τα POS και τα δελτία παραγγελίας

Σε ένα μπαράζ ελέγχων προχωρούν οι «ράμπο» της εφορίας σε κοσμοπολίτικα κυρίως νησιά, καθώς βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Μύκονος: Στο στόχαστρο της εφορίας οι πενταψήφιοι λογαριασμοί, τα POS και τα… δελτία παραγγελίας

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ιλιγγιώδη ποσά από λογαριασμούς τουριστών σε καταστήματα της Μυκόνου, με πενταψήφιους αριθμούς, αλλά και οι αποδείξεις από τουριστικά καταλύματα.

Μάλιστα, στο «μάτι» των ελεγκτών, πέραν από τις αποδείξεις έχουν μπει και τα τεράστια tips που δίνονται (και πληρώνονται) στα μαγαζιά, μέσω POS.

Οι «ράμπο» της εφορίας θα «τσεκάρουν» αν τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί στην εφορία, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά, ενώ θα ελεγχθούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα για να διαπιστωθεί αν ακολουθείτε η τακτική των βουλγάρικων… POS. Δηλαδή, μπορεί η συναλλαγή να γίνεται στην Ελλάδα, αλλά τα ποσά κατατίθενται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και να αποκρύπτονται από τις ελληνικές αρχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, όπως μια παρέα τουριστών στη Μύκονο που έκανε λογαριασμό 22.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 19.000 ευρώ ήταν για ποτά και φαγητό και σχεδόν 3.000 ευρώ ήταν το φιλοδώρημα, το οποίο πληρώθηκε και αυτό με ηλεκτρονική συναλλαγή.

Ωστόσο, στην ίδια περίπτωση ελέγχεται και αν κόπηκε απόδειξη, καθώς οι πελάτες πήραν μόνο το δελτίο παραγγελίας, το οποίο δεν αποτελεί νόμιμο παραστατικό και μπορεί να ακυρωθεί.

Τα «λουκέτα» της Μυκόνου

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου κατά τον έλεγχο σε γνωστά μπαρ του νησιού διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στα Ματογιάννια, επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο στην επιχείρηση.

Μάλιστα, στα μέσα Ιουλίου στη Μύκονο, μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε:

σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση απόδειξης, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 3 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας και εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας,
σε εταιρεία, η μη έκδοση 17 αποδείξεων, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 43 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
σε καφέ-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ημέρας εργασίας,
σε εστιατόριο, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και 6 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας,
σε μπαρ-εστιατόριο, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και
σε εστιατόριο, να απασχολούνται 5 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας.

Το προσωρινό «λουκέτο» στο εστιατόριο του Salt Bae

Στα μέσα Ιουλίου παρέμεινε κλειστό για 48 ώρες το εστιατόριο Nusr-Et του Τούρκου σεφ «Salt Bae» στη Μύκονο.

Οι ελεγκτές της ΔΟΥ προχώρησαν στην απόφαση αυτή, καθώς εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ.

Το κλιμάκιο της εφορίας επισκέφθηκε το κατάστημα του Τούρκου κρεοπώλη στις αρχές της εβδομάδας και διαπίστωσε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή υπήρχαν υποψίες ότι δεν κόβονται αποδείξεις.

Δύο κλιμάκια ελεγκτών επέστρεψαν στο μαγαζί και κατά τον έλεγχο σε τραπέζι διαπίστωσαν ότι για λογαριασμό 1.000 περίπου ευρώ, δεν είχε κοπεί απόδειξη και προχώρησαν στο σφράγισμα της επιχείρησης για 48 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν επιβάλει λουκέτο για 48 ώρες στο εστιατόριο του διάσημου Τούρκου σεφ στη Μύκονο το 2019, όταν είχε μόλις ανοίξει.

Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε τότε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

Πηγή:mononews.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.