ΤΟΠΙΚΑ

Στα σκαριά 10 πιλοτικά θαλάσσια, πλωτά φωτοβολταϊκά και μεγάλα έργα αποθήκευσης

Στα σκαριά 10 πιλοτικά θαλάσσια, πλωτά φωτοβολταϊκά και μεγάλα έργα αποθήκευσης

 

Δέκα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ  έως ένα μεγαβάτ  έκαστο προβλέπει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έδωσε χθες το ΥΠΕΝ και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαίου. Πρόκειται για πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση που θα μισθωθεί από το δημόσιο και οι οποίες θα λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση με 20ετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Ο σχεδιασμός των επίμαχων σταθμών θα γίνεται κατά παρέκκλιση των άλλων έργων καθώς θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χορήγηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Big project στην αποθήκευση

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Για τα συστήματα αυτά υπάρχουν δύο κατηγορίες. Πρόκειται για τα έργα αμιγούς αποθήκευσης που αποτελούν τους μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης για τα οποία η σχετική άδεια θα χορηγείται κατ’ αναλογία με τις απαιτήσεις που υφίστανται για τα ειδικά έργα ΑΠΕ και τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ, τα λεγόμενα και υβριδικά συστήματα.

Με βάσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, για την δεύτερη αυτή κατηγορία,  ο σταθμός αποθήκευσης θα μπορεί να λειτουργεί  μόνο υποστηρικτικά του σταθμού ΑΠΕ (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ) και δεν θα απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού όπως τα συνήθη έργα ΑΠΕ με την δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση. Θα μπορεί ωστόσο και να απορροφά ενέργεια από το δίκτυο, οπότε και θα λαμβάνει Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικών Έργων ΑΠΕ χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να λάβει λειτουργική ενίσχυση.

Επίσης το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα για επέκταση στον τομέα της αποθήκευσης και των διαχειριστών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) με την πρόβλεψη ότι οι αντίστοιχες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε ανάλογες επενδύσεις, κατ΄εξαίρεση και με έγκριση της  ΡΑΕ.

Με την προϋπόθεση ότι οι διαχειριστές θα διατηρούν τέτοιες εγκαταστάσεις εφόσον αποτελούν πλήρως ενσωματωμένα στοιχεία του δικτύου, καθώς και σε περίπτωση που η ρυθμιστική αρχή έχει αξιολογήσει ότι υφίσταται  σχετική ανάγκη, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί κατόπιν ανταγωνιστικών διαδικασιών και υπό τους  περιορισμούς που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπεται ότι θα γνωστοποιείται στον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών (ACER), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΡΑΕ να αξιολογεί την ανάγκη αυτή κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου σταδιακά να καταργηθούν οι σχετικές δραστηριότητες των διαχειριστών.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι έως το 2030 να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών μονάδων. Έως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 1.500 MW εκ των οποίων τα 800 MW με 900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από συστήματα αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σταθμοί αντλησιοταμίευσης).

Τι θα ισχύσει για τα πλωτά Φ/Β

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η χωροθέτηση των πλωτών Φ/Β θα πραγματοποιείται σεθαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΝ.

Μάλιστα, η οριστική Προσφορά Σύνδεσης των έργων θα χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι του συνόλου των αιτημάτων και εντός προθεσμίας ενός   μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης  ακόμα και σε περιοχές όπου τα δίκτυα έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα.

Η χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων θα παραχωρείται από το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του σταθμού, για την εγκατάσταση και λειτουργία τους  για χρονικό διάστημα  22  ετών.

Οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν  είναι ακόμη και ο αιγιαλός ή  η παραλία, οι δημόσιες γαίες,  δασικές εκτάσεις καθώς και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το μίσθωμα για τις θαλάσσιες εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, ορίζεται ως χρηματικό ποσό σε ευρώ ανά στρέμμα και έτος.

Το ύψος του μισθώματος που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος. Η υποχρέωση καταβολής μισθώματος θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης και θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την υπογραφή της.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.