ΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός στις Κυκλάδες για την αποφυγή του μπλακάουτ

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός στις Κυκλάδες για την αποφυγή του μπλακάουτ

Σε εύθραυστη κατάσταση βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρισμού στην Ελλάδα λόγω καύσωνα ζήτημα το οποίο αφορά και τις Κυκλάδες.

Μάλιστα χθες η ηλεκτροδότηση της Νοτιοανατολικής Αττικής, αλλά ακόμη και των διασυνδεδεμένων με το Λαύριο νησιών των Κυκλάδων, έφτασε στα όριά της.

Το απόγευμα η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, και για την ακρίβεια οι καπνοί και οι θερμές μάζες οδήγησαν σε πολύωρη κατάρρευση του διπλού κυκλώματος 400 kV μεταξύ των ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου – Αχαρνών.

Η προσπάθεια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ επικέντρωσαν τις προσπάθειες στο να κρατηθεί ανοικτή η μοναδική γραμμή μεταφοράς 400 kV Λάρυμνας – Αγ. Στεφάνου που τροφοδοτούσε τις προαναφερόμενες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και τα νησιά που συνδέονται με το Λαύριο: Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος και Άνδρος.

Η εναπομείνασα γραμμή μεταφοράς, κινδύνευσε χθες νωρίς το απόγευμα να βγει από την πρίζα… αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες τελευταία στιγμή οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση στρέφοντας τους καπνούς της φωτιάς μακριά από τα «πολύτιμα» καλώδια υπερυψηλής τάσης.

Η Νοτιοανατολική Αττική και οι Κυκλάδες ηλεκτροδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες Λαύριο 4 και 5 και Αλιβέρι Εύβοιας. Τα ΚΥΤ Λάρυμνας, Αγ. Στεφάνου, Αχαρνών, Παλλήνης και Λαυρίου μεταφέρουν με γραμμές υπερυψηλής τάσης τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας αποφάσισε ως πρόσθετο μέτρο και προκειμένου να αποτραπεί ντόμινο διακοπών ηλεκτροδότησης και στις Κυκλάδες να τεθούν σε ετοιμότητα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ ώστε αν πέσει και η γραμμή μεταφοράς Λάρυμνας – Αγ. Στεφάνου να θέσουν σε λειτουργία τις σβηστές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Άνδρο.

Με δεδομένο ότι στις Κυκλάδες παραθερίζουν χιλιάδες τουρίστες, ένα μπλακ άουτ αυτήν την περίοδο θα σήμαινε μεγάλη οικονομική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των νησιών.

Όπως προαναφέρθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος στην ηλεκτροδότηση της Αττικής.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.