ΤΟΠΙΚΑ

Πτήσεις: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων – «Σε μια 5ετία οι διακοπές θα γίνουν απρόσιτες»

Πτήσεις: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων – «Σε μια 5ετία οι διακοπές θα γίνουν απρόσιτες»

Αυξάνονται σημαντικά οι ναύλοι στις πτήσεις με μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Lufthansa, να αυξάνουν ήδη τις τιμές των εισιτηρίων σε ορισμένα δρομολόγιά τους εξαιτίας της αύξησης του κόστους καυσίμων, των χρεώσεων των αεροδρομίων και των τμημάτων εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Lufthansa, Joerg Waber, στο γερμανικό RND, ο αερομεταφορέας ανεβάζει τις τιμές έως και κατά 200 ευρώ για πτήσεις επιστροφής στη Ν. Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία, την Αφρική, τον Καναδά και το Μεξικό καθώς και στις ΗΠΑ και τη Μ. Ανατολή.

Στο μέλλον, οι ταξιδιώτες της Lufthansa θα καταβάλλουν επιπλέον 30 ευρώ για πτήσεις στην οικονομική θέση, ενώ για την premium economy η τιμή του εισιτηρίου θα είναι προσαυξημένη κατά 50 ευρώ, για την business class κατά 100 ευρώ και για την πρώτη θέση έως 200 ευρώ.

Αυξήσεις προετοιμάζουν και οι αεροπορικές εταιρίες που συνδέονται με τον όμιλο Lufthansa, Eurowings Discover, Swiss Air και Austrian Airlines.

Επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την άνοδο του κόστους των εισιτηρίων είναι η ακύρωση των πτήσεων προς Ρωσία και Ουκρανία. Παρότι οι πτήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του συνόλου πτήσεων της Lufthansa, η ακύρωσή τους διαδραματίζει ένα ρόλο στον υπολογισμό της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων, τόνισε ο κ. Waber.

Η Emirates επιβάλλει επίσης «μέτρια επιβάρυνση» στους ναύλους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η εταιρία δεν καταγράφει επιπτώσεις από τις ακυρώσεις πτήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Air France και η KLM Royal Dutch Airlines, ανεβάζουν επίσης τις τιμές. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Air France-KLM, Fahmi Mahjoub, μιλώντας στο BBC, οι υψηλότερες χρεώσεις είναι προς το παρόν αναπόφευκτες. Σύμφωνα με την Ολλανδική ενημερωτική ιστοσελίδα NL Times, οι τιμές στην KLM διαμορφώνονται βάσει του προορισμού και της θέσης. Για παράδειγμα, το κόστος πτήσης επιστροφής στο δρομολόγιο Άμστερνταμ-ΝΥ αυξάνεται κατά 30 ευρώ για την οικονομική θέση και κατά 100 ευρώ για την business class. Οι αυξήσεις αυτές ισχύουν μόνο για νέες κρατήσεις.

Ο επικεφαλής της Ryanair, Michael O’Leary, μιλώντας σε συνέδριο των Ευρωπαϊκών αερομεταφορέων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πτήσεις αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ίδιες ή ακριβότερες από την εποχή προ πανδημίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ιαπωνίας, Japan Airlines, πέρασε ήδη το κόστος αύξησης των καυσίμων σε όλα τα διεθνή αεροπορικά εισιτήρια, και το επιπλέον κόστος επανεξετάζεται κάθε δίμηνο. Οι αυξήσεις αυτές επιβλήθηκαν λόγω αυξήσεων άνευ προηγουμένου στο λειτουργικό κόστος, αναφέρει η εταιρία. Η επιβάρυνση που εντοπίζεται στις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Ο διευθυντής της Condor, Ralf Teckentrup, προετοιμάζει επίσης τους επιβάτες της εταιρίας για αυξημένες τιμές στα εισιτήρια. Όπως δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι λόγοι που αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων είναι η αύξηση του κόστους καυσίμων και το επιπλέον κόστος από το πακέτο της ΕΕ «Fit for 55» για τους κλιματικούς στόχους. Μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, οι καλοκαιρινές διακοπές θα συνεχίσουν να είναι προσιτές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όμως στη συνέχεια, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, θα είναι πολύ πιο ακριβές, τόνισε.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.