ΤΟΠΙΚΑ

Όχι στη Βία – Όχι στο Διχασμό λέει ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου

Όχι στη Βία – Όχι στο Διχασμό λέει ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου

Θύμα ο ίδιος της τυφλής βίας στο παρελθόν ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου στέλνει το δικό του μήνυμα για όσα συμβαίνουν τελευταία:

«… Όλα καλά τα καμε ο Αλλάχ, όλα…μα μια μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά και έπλασε το Ρωμιό, μα ευτύς ως τον είδε, το μετάνιωσε.. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι!
«Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα ας πιάσω τώρα να κάμω τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του».

Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, τα μάλαξε καλά καλά, έφτιαξε τον Τούρκο. Κι ευτύς χωρίς να χασομεράει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν απ΄ το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλον μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος.

«Ο διάολος να με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι..τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι! Τι να κάμω;» όλη τη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης..
Μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: » Βρήκα ! Βρήκα ! » φώναξε, και έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά κι έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό και τους έβαλε στο ταψί και τους δυο να παλέψουν.
Άρχισε το πάλεμα, τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος, μπηχτές ο ένας, μπηχτές και ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξαναέπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν….κι ακόμα παλεύουν! Κι έτσι ο κόσμος Μπραϊμάκι μου, βρήκε την ησυχία του….

Απόσπασμα από το βιβλίο
«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»
Νίκος Καζαντζάκης

Άλλη μια φορά διχαζόμαστε
Άλλη μια φορά σκοτωνόμαστε
Άλλη μια φορά θρηνούμε θύματα

Ας βάλουμε τέλος στον κύκλο της βίας !
Μιλτιάδης Ατζαμόγλου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.