ΤΟΠΙΚΑ

Ο πόλεμος των Billionaire στη Μύκονο και οι ονομασίες με τα σήματα

Ο πόλεμος των Billionaire στη Μύκονο και οι ονομασίες με τα σήματα

Το διάσημο πριβέ κλαμπ του Φλάβιο Μπριατόρε επιτίθεται με νομικά μέσα σε ομώνυμο γραφείο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και αξιώνει να αλλάξει αμέσως όνομα – Το ιστορικό της διαμάχης των δύο πλευρών και οι υπηρεσίες που προσφέρουν σε σταρ όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Τζιτζι Χαντίντ

Billionaire διεθνές εναντίον Billionaire ελληνικού, με τη Μύκονο να μετατρέπεται σε ρινγκ για δύο εντελώς διαφορετικές επιχειρήσεις αλλά με την ίδια επωνυμία. Το φημισμένο πριβέ κλαμπ επιτίθεται με νομικά μέσα στο «B Βillionaire VIP Club Mykonos» γραφείο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υψηλού επιπέδου (elite concierge), απαιτώντας να σταματήσει πάραυτα η χρήση της ονομασίας «Billionaire», έτσι ώστε η ομώνυμη λέσχη του Φλάβιο Μπριατόρε να μείνει εφεξής η μοναδική επιχείρηση στη Μύκονο με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος, η τελευταία επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών έγινε την προηγούμενη Τρίτη. Μέσω Skype, εκπρόσωποι της λέσχης Billionaire προσπάθησαν να πείσουν τους ιδιοκτήτες του «B Billionaire VIP Club Mykonos» να διαγράψουν τη λέξη Billionaire από την επωνυμία της εταιρείας τους. Δύο Ιταλοί δικηγόροι, στελέχη του έγκριτου νομικού γραφείου Banzano & Zanardo το οποίο εδρεύει στη Ρώμη, διεμήνυσαν στον υπεύθυνο του «B Billionaire VIP Club Mykonos», κ. Μίλτο Χαριστό, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με την αίτηση ανακοπής σήματος η οποία τους έχει ήδη κοινοποιηθεί, οι συνήγοροι του Φλάβιο Μπριατόρε θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε δυναμικές νομικές ενέργειες.

Αμέσως μετά από τη συνομιλία των δύο μερών και αφού διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων ανάμεσά τους, συνέβη κάτι παράδοξο: Κατέρρευσε η ιστοσελίδα του «B Billionaire VIP Club Mykonos» και παρέμεινε μη προσβάσιμη για τουλάχιστον 2 ώρες, όπως κατήγγειλαν οι άνθρωποι του ελληνικού γραφείου concierge. Στην πραγματικότητα, αυτό που είχε μεσολαβήσει ήταν μία καταγγελία ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί παράνομα. Αυτό μετέφερε στον κ. Χαριστό ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το data center όπου φιλοξενείται ο διαδικτυακός τόπος του «B Billionaire VIP Club Mykonos».

billionaire_in

Η φράση που ακούστηκε σαν απειλή -σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους του ελληνικού γραφείου- ήταν «είτε κατεβάζετε το site, είτε ρίχνουμε τον server». Εν τέλει, όπως εξηγεί στο Πρώτο ΘΕΜΑ  ο κ. Χαριστός, «αναγκαστήκαμε εμείς να αλλάξουμε server, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την κανονική λειτουργία του ιστοτόπου μας».

Οπως είναι προφανές, καμία από τις δύο πλευρές δεν φέρεται ως διατεθειμένη να υποχωρήσει, η καθεμία βάσει του δικού της σκεπτικού. Εξίσου προφανές είναι ότι, πιθανότατα, ένα «σίριαλ» αντιπαραθέσεων -ενδίκως και εξωδίκως- πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί. Κι αυτό, εκτός των άλλων, φαίνεται από το ότι οι υπεύθυνοι του «B Billionaire VIP Club Mykonos» απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εμπορίου και συγκεκριμένα στην προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου και Παραδοχής Σημάτων. Η οποία γνωμοδότησε ότι «από τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας δεν προκύπτει βάσιμο ένστασης από τον δικαιούχο του προγενέστερου σήματος, καθώς δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης ανάμεσα στο σήμα αυτό και το δικό σας, εφόσον οι κλάσεις των υπό σύγκριση σημάτων είναι διαφορετικές. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε ένσταση (ανακοπή) κατατεθεί, δεν θα έχει επιτυχία».

f1___0486d9da-dfb6-48ab-a1b1-7f4c6e001940
Billionaire CLUB MYKONOS Ο ιδρυτής του κλαμπ, Φλάβιο Μπριατόρε, δηλώνει μέσω των δικηγόρων του αποφασισμένος να μην επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιεί την επωνυμία «Billionaire»
Επιπλέον, καθόλου ασήμαντο είναι ένα στοιχείο που επιτείνει τη σύγκρουση συμφερόντων, το οποίο έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών concierge από το κλαμπ Billionaire, ως μέρος του ολοκληρωμένου «πακέτου» που προσφέρει στους πελάτες του. Υπ’ αυτή την έννοια, τα δύο Billionaire είναι αμέσως -και εντόνως- ανταγωνιστικά.

Η εν εξελίξει διαμάχη των Billionaire έχει τη δική της, μικρή ιστορία: Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρία «Billionaire VIP Club Mykonos», η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών πολυτελείας για τουρίστες της ανώτατης κατηγορίας VIP, έλαβε μία αίτηση ανακοπής για το εμπορικό σήμα της. Αιτούμενη ήταν η «Majestas», μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο. Οι Ιταλοί δικηγόροι της ισχυρίστηκαν ότι το ελληνικό Billionaire έχει το ίδιο εμπορικό σήμα με την πασίγνωστη VIP λέσχη «Billionaire», η οποία θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της στη Μύκονο το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Majestas, στην οποία είναι καταχωρισμένη η λέσχη των δισεκατομμυριούχων «Billionaire», ισχυρίζεται ότι η λέξη και μόνο «Billionaire» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν διότι αυτό είναι το δικό σήμα κατατεθέν. Ως άμεση συνέπεια αυτής της θέσης, ήταν το ξέσπασμα του «πολέμου» μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι τα λογότυπά τους πρακτικά διαφέρουν: Το μεν σήμα του γραφείου concierge είναι πιο σύνθετο, γραμμένο με χρυσά γράμματα σε μαύρο φόντο. Δεσπόζει το γράμμα «B» μέσα σε περίτεχνο κυκλικό πλαίσιο, ενώ δίπλα αναγράφεται η λέξη «Billionaire», πάνω από τον προσδιορισμό «VIP Club Mykonos».

Το δε λογότυπο του κλαμπ Billionaire χρησιμοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη λέξη, με κεφαλαίους χαρακτήρες και κλασική ανισόπαχη γραμματοσειρά, σε αραιωμένη διάταξη ώστε το Billionaire να φαίνεται επιβλητικό.

Σε ό,τι τους αφορά, οι υπεύθυνοι του «Billionaire VIP Club Mykonos» διευκρινίζουν μέσω της ιστοσελίδας τους ότι το τους δεν σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την διεθνούς φήμης λέσχη, η οποία περιλαμβάνει από εστιατόριο και κλαμπ, μέχρι υπηρεσίες αποκλειστικά για το rich and famous πελατολόγιο.

Από ό,τι φαίνεται, όμως, οι Ιταλοί δικηγόροι της Majestas δεν ικανοποιούνται από τη διαφοροποίηση των σημάτων και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, φτάνοντας ως το δικαστήριο. Τα τελευταία 24ωρα έχουν κινήσει όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την ανακοπή του σήματος Billionaire από το ελληνικό γραφείο, ζητώντας επιπλέον να τους παραχωρηθεί η επωνυμία, η ιστοσελίδα και, ουσιαστικά οι διασυνδέσεις και το όνομα που έχουν χτίσει οι ιδρυτές του σε βάθος χρόνου, όχι μόνο στην αγορά της Μυκόνου αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη -όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιοι.

Στην αίτηση ανακοπής σήματος που κατέθεσαν οι νομικοί εκπρόσωποι της Majestas αναφέρεται ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της σειράς των πασίγνωστων λεσχών Billionaire Club και διοργανωτής εκδηλώσεων υπό το διακριτικό γνώρισμα/σήμα Billionaire, από τα πλέον γνωστά brand στο χώρο του διεθνούς τζετ σετ στον πλανήτη, καθώς προσελκύουν δισεκατομμυριούχους και επιφανείς προσωπικότητες, αστέρες του Χόλιγουντ κ.λπ.

Η αλυσίδα των Billionaire Club ξεκίνησε το 1998 από τη Σαρδηνία, για να επεκταθεί στο Ντουμπάι και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπήρχαν βλέψεις για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε άλλες χώρες, περιλαμβανόμενης της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Μύκονο. Τα Billionaire έγιναν αμέσως το σημείο συνάντησης των διάσημων, χτίζοντας τον μύθο τους με εντυπωσιακά σόου και θεματικά πάρτυ, παραστάσεις από το περίφημο Cirque de Soleil, συναυλίες από κορυφαίους Djs, εστιατόρια με τις πλέον εξεζητημένες γεύσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Η Majestas, λοιπόν, υποστηρίζει ότι είναι δικαιούχος του διακριτικού γνωρίσματος «Billionaire» δια της χρήσης και καθιέρωσής του διεθνώς από το 1998. Επίσης, ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες καζίνο, ντισκοτέκ, αθλητικών δραστηριοτήτων, υπηρεσίες σε VIP πελάτες κλπ. Ισχυρίζεται δε πως η συνύπαρξη της στο νησί της Μυκόνου με το ελληνικό γραφείο Billionaire VIP Club Mykonos με τα προγενέστερα καταχωρισμένα σήματα και τα διακριτικά γνωρίσματα «Billionaire», θα προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες τους, οι οποίοι θα μπερδευτούν όταν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δυο αυτές επιχειρήσεις.

«Το κοινό θα υποστεί σύγχυση και θα θεωρήσει εσφαλμένα είτε ότι το σήμα B Billionaire VIP Club Mykonos είναι παραλλαγή ή μετεξέλιξη του σήματος/διακριτικού γνωρίσματος Billionaire, είτε ότι όλες οι υπηρεσίες προέρχονται από την ίδια επιχείρηση ή απο οικονομικά συνδεδεμένες επιχειρήσεις, θα τις συγχέουν δε στη μνήμη τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση ανακοπής σήματος.

Η απάντηση με εξώδικο της ελληνικής εταιρείας

H ελληνική εταιρεία «B Billionaire VIP CLUB Mykonos», σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, δραστηριοποιείται στη Μύκονο ανεπίσημα από το 2018 και επίσημα με την έναρξη της εταιρείας από το 2021. Πελάτες της είναι η Τζίτζι Χαντίντ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Μπεν Αφλεκ και άλλες διασημότητες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπρόσωποί της. Το γραφείο προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες, όπως ενοικίαση ιδιωτικών αεροσκαφών, mega-yacht, πριβέ σεφ, σωματοφύλακες κ.λπ., ενώ αναλαμβάνει να διοργανώσει γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Στο εξώδικο που απέστειλαν οι εκπρόσωποι της «B Billionaire VIP CLUB Mykonos» κατά της Majestas ως απάντηση στην εξώδικη δήλωση που είχαν στείλει οι Ιταλοί δικηγόροι της, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Διατείνεστε στην εξώδικη δήλωσή σας πως γίνεται χρήση από μέρους μας της ένδειξης σήματος B Billionaire VIP Club Mykonos στις συναλλαγές μέσω τριών ιστοσελίδων, γεγονός το οποίο δεν ευσταθεί. Επειδή από τη σύγκριση των δύο σημάτων παρατηρούνται τα εξής: Δεν υπάρχει ταυτότητα των λογότυπων, δεν υπάρχει ομοιότητα στη γραμματοσειρά, δεν συμπίπτει απόχρωση των σημάτων ενώ το λογότυπο της εταιρείας που εκπροσωπείτε, παρέχει και ένα χαμόγελο – emoticon. Επειδή οι υπηρεσίες που προσφέρουμε δεν σχετίζονται με τις δικές σας προσφερόμενες υπηρεσίες private events και parties, όπως διαπιστώσαμε ύστερα από αναζητήσεις μας στα site που εσείς μας υποδείξατε και επειδή κατά πάγια νομολογία, κίνδυνος συγχύσεως υφίσταται όταν το οικείο καταναλωτικό κοινό ενδέχεται να σχηματίσει την πεποίθηση ότι τα σχετικά προϊόντα ή υπηρεσίες προέρχονται από την ίδια επιχείρηση ή ενδεχομένως από οικονομικά συνδεόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκρως συναλλακτική συμπεριφορά σας και σας καλούμε να ανασκευάσετε τους εξώδικους ισχυρισμούς σας».

Η συνέχεια, μάλλον, θα έχει το χαρακτήρα της επίσημης αντιδικίας. Στο μεταξύ, πάντως, το Billionaire κλαμπ δεν (κατα)δέχεται να κάνει κρατήσεις για λιγότερα από 6 άτομα ανά τραπέζι.

Πηγη protothema.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.