ΚΥΚΛΑΔΕΣ

«Μάγεψε» το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μυκόνου “Ζορμπάς” (video+photo)

«Μάγεψε» το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μυκόνου “Ζορμπάς” (video+photo)

Για 5η φορά ένα ακόμα άκρως επιτυχημένο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, πέρασε στην ιστορία, το οποίο συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνου «Οι ανεμόμυλοι», με την συμβολή της δημοτικής αρχής Μυκόνου.

Ο φετινός τίτλος του φεστιβάλ, «Ζορμπάς», με αφετηρία το διάσημο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και την κλασική πια κινηματογραφική επιτυχία που ακολούθησε, γνωστή και από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, φωτίζει μια σημαντική πλευρά του νεοελληνικού ψυχισμού, θέλοντας να εστιάσει στον λαϊκό χορό ως συλλογικό μέσο έκφρασης πλήθους συναισθημάτων.

Παράλληλα, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός άξιου λαϊκού Μυκονιάτη χορευτή, που τίμησε με τον δικό του τρόπο τη λαϊκή χορευτική παράδοση του τόπου, του Μπάμπη Σταματιάδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ένας μικρός φόρος τιμής στους χορούς που τροφοδότησαν το τουριστικό ενδιαφέρον της Μυκόνου στην απαρχή της εδραίωσης του ως πολο ελξης. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους χορευτές του νησιού μας, χορευτές όπως ο Μπάμπης, που έφυγε χορεύοντας ζεϊμπέκικο στα βαθιά του γεράματα.

Η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αποτελούν πάντα μία πλούσια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλες τις γενιές. Οφείλουμε να στηρίζουμε αυτόν τον πλούτο που μας δίνει δύναμη και καθορίζει την πορεία μας στο μέλλον.

Το ζεϊμπέκικο, ο βασιλιάς των λαϊκών χορών, εντάχθηκε πρόσφατα στο εθνικό μας ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας στόχος που επετεύχθη υπό την ενορχήστρωση κ συντονισμό του Θωμά Κολοβού – Ελληνικό Κέντρο Ζειμπεκικου.

Ένα πλήθος από ακαδημαϊκούς, μουσικους, λογιους και χορευτες, συνέβαλλαν απ’ όλο τον Ελληνισμό ώστε αυτός ο μοναδικός χορός να διακριθεί κ επικαιροποιηθει στο διηνεκές δίνοντας το στίγμα, την ταυτότητα της ελληνικής περήφανης, πολυπαθης ψυχής.

Η πανηγυρική διάθεση καλωσορίσματος του καλοκαιριού συνέχισε με αμείωτο ενδιαφέρον, με περισσοτέρους από 100 χορευτές να δίνουν το στίγμα τους με τις χορευτικές ικανότητες τους, σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός του προγράμματος του φεστιβάλ, προκαλώντας το θαυμασμό εκατοντάδων τουριστών και κατοίκων.

Μπορεί η αλλαγή της προγραμματισμένης εκδήλωσης να άλλαξε μια μέρα πριν λόγω καιρικών συνθηκών ωστόσο κανεις δε πτοήθηκε και παρακολουθήσαμε μια μαγευτική βραδιά! Από παραδοσιακούς χορούς Μικρασιάτικους μέχρι και πιο σύγχρονους, ελληνικούς χορούς, όπως συρτάκι, ζεϊμπέκικο, χασάπικο και άλλα πολλά!

Οι συμμετέχοντες μας, κορυφαίοι, ξεχωριστοί, διακεκριμένοι ,διάσημοι ,θα υπογραμμίσουν με το κύρος τους, το εύρος, τη διάσταση, την ιστορικότητα, την αίγλη που αρμόζει στους λαϊκούς μας Χορούς.

Χόρεψαν:
• Τοπικοί χορευτές και ο Σύλλογος «Οι Ανεμόμυλοι», που με κάθε ευκαιρία επικοινωνούν τους λαϊκούς χορούς στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από την Αμερική έως την Κίνα.
• Ο Νίκος Σολάρης και το «Άρωμα Παράδοσης» από τη Σύρο, που υπηρέτησε για σαράντα χρόνια το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και αργότερα με το σχήμα «Άρωμα Παράδοσης» ανέπτυξε πολλές δράσεις στο εξωτερικό (Γαλλία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Φινλανδία, Δανία, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία, Κύπρο και Τουρκία), ενώ αναβίωσε το έθιμο «Ζεϊμπέκια» στη Σύρο.
• Ο Παναγιώτης Κατσίκης και οι «Τέχνες Εν Χορώ» από την Πάτρα, ακούραστος δάσκαλος, ο οποίος έχει ταξιδέψει τους λαϊκούς χορούς του σε Αυστραλία, Μάλτα, Αίγυπτο, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβακία, Κύπρο, Φινλανδία, Τουρκία.
• Ο Γιώργος Δρακόπουλος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με τον κερατσινιώτικο Σύλλογο «Θυμαιτάδαι», ο οποίος έχει ταξιδέψει το λαϊκό του πρόγραμμα παντού, μέχρι το Πεκίνο.
• Ο Χρίστος Σιακαλλής και η «Σχολή Χορού Σιακαλλή» από την Κύπρο, μέλος μιας οικογένειας χορευτών-δασκάλων που δίδαξε λαϊκούς χορούς ακόμα και στη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
• Ο Δημήτρης Πετρόπουλος με την «Ακαδημία Ζεϊμπέκικου» με πλούσια δραστηριότητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, που μόλις επέστρεψε από σεμινάρια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρο και Τουρκία.

Μετά το πέρας του χορευτικού σκέλους οι διοργανωτές μοίρασαν αναμνηστικά ενώ ο εμβληματικός δάσκαλος των παραδοσιακών χορών που εδώ και 50 χρόνια τιμά με αυθεντικότητα των παράδοση μας, Νίκος Σολάρης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στους διοργανωτές όσο και στους δασκάλους των υπόλοιπων χορευτικών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαγευτικό τρόπο σκορπώντας πολλά χαμόγελα στους θεατούς που πλημύρισαν το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο για την βραδιά που τους πρόσφεραν οι χορευτές, ενώ η Σύρος γνωστή για την φιλοξενία της πρόσφερε Συριανά λουκουμάκια του Α&Γ ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ κατά την έξοδο των θεατών τους οποίους τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους.
Η συνέχεια δόθηκε στο νέο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με άρωμα Κρήτης Savas… ο γιος της Κρήτης με το γλέντι και το χορό να σταματά τις πρώτες πρωινές ώρες!
Συγχαρητήρια γι άλλη μια φορά στον αγαπητό σύλλογο «Οι Ανεμόμυλοι», τους Αεικίνητους και πάντα δραστήριους Μυκονιάτες!

πηγη Cyclades24.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.