ΤΟΠΙΚΑ

Jimmy’s: Ο άνθρωπος που έφερε τα τατουάζ στην Ελλάδα – Η ζωή του πιο γνωστού tattoo artist της χώρας

Jimmy’s: Ο άνθρωπος που έφερε τα τατουάζ στην Ελλάδα – Η ζωή του πιο γνωστού tattoo artist της χώρας

πιο γνωστός τατουατζής της Ελλάδας, ο Τζίμης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών κλείνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο μυαλό όσων λατρεύουν την δερματοστιξία. Ποιος όμως ήταν ο Τζίμης ή αλλιώς Δημήτρης Μαματσής ο οποίος ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του;

Ο Τζίμης ήταν ο πρώτος που άνοιξε μαγαζί που έκανε τατουάζ στην Ελλάδα το μακρινό 1978. Μια εποχή που η δερματοστιξία θεωρούνταν ταμπού και ως «σφραγίδα» για τους περιθωριακούς, όσους έχουν βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και τους ναυτικούς. Αν κάποιος δεν άνηκε σε αυτές τις κατηγορίες δεν νοούνταν να έχει «σημαδέψει» το σώμα του με μελάνι.

Λίγο μετά το 1970 ο Τζίμης επέστρεψε στην Ελλάδα κι άρχισε να δουλεύει ως οδηγός στη γαλλική πρεσβεία ενώ στην συνέχεια, λόγω των παιδιών του κατάφερε να αποκτήσει μισή άδεια ταξί.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα να γίνει tattoo artist

Το μικρόβιο του τατουάζ είχε μπει στον θρυλικό Τζίμη αλλά η ιδέα γεννήθηκε εξαιτίας του αμερικανικού στόλου που ερχόντουσαν τότε στο Φάληρο. Όπως έχει εξιστορήσει ο ίδιος ο Τζίμης στο Newsbeast oι Αμερικάνοι βγαίνανε και ζητούσαν να κάνουν τατουάζ. Ο Τζίμης ήξερε πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα τέτοιο εργαστήριο. Σε μια κούρσα όμως, θυμήθηκε πως ένα φίλο του στον Καναδά ο οποίος έκανε τατουάζ κι έτσι του γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ο ίδιος tattoo artist. Έτσι κι αλλιώς είχε ήδη πάρει μια γεύση από το μαγαζί που βρισκόταν κάτω από το σπίτι του στον Καναδά.

Το 1971 ταξίδεψε γι’ άλλη μια φορά στον Καναδά όπου ακολούθησε σχετικό σεμινάριο. Γυρνώντας στην Ελλάδα, έφερε μαζί του τα πρώτα εργαλεία κι έτσι έγινε η αρχή. Από τότε, όποιος Αμερικανός πήγαινε κούρσα με τον Τζίμη και τον ρωτούσε πού μπορεί να κάνει τατουάζ απαντούσε «εγώ». Η διαδρομή κατέληγε στο σπίτι του όπου γινόταν η διαδικασία. Από το 1973 μέχρι το 1977 αυτό γινόταν στα κρυφά.

Το πρώτο τατουατζίδικο της Ελλάδας άνοιξε στην Πλάκα

Το πρώτα τατουατζίδιο της Ελλάδας άνοιξε στην Πλάκα και φυσικά άνηκε στον Τζίμη. Οι πόρτες του άνοιξαν στα τέλη του 1977 με αρχές του 1978. Η περιοχή της Πλάκας επελέγη επειδή τότε ήταν το κέντρο όλης της διασκέδασης. Φυσικά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα τότε για τον Τζίμη αφού το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε δεν τον κάλυπτε και δεν υπήρχε και άδεια ασκήσεως του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Η αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών, το Εξωτερικών, ο Δήμος και το υγειονομικό τότε τον κυνήγησαν. Ο Τζίμης όμως ήταν αποφασισμένος όχι μόνο να μη βάλει λουκέτο στο μαγαζί του αλλά να πετύχει σε αυτό που είχε βάλει στο μυαλό του.

Ο Τζίμης έκανε τα τατουάζ οικογενειακή παράδοση

Ο Τζίμης σταμάτησε να πιάνει τα… μηχανάκια των τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τότε αποφάσισε να μην «χτυπάει» τατουάζ αλλά ήδη είχε καταφέρει να κάνει τη δερματοστιξία παράδοση για την οικογένειά του. Μπορεί ο ίδιος να αποσύρθηκε αλλά το μαγαζί από το οποίο έχουν περάσει πολλοί εκπρόσωποι της showbiz έμεινε στα χέρια των παιδιών του. Ο Παύλος και η Άννα συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.