BUSINESS

Η Μύκονος κερδίζει στην κούρσα των τουριστικών επενδύσεων

Η Μύκονος κερδίζει στην κούρσα των τουριστικών επενδύσεων

Δεκάδες ξενοδοχειακά projects βρίσκονται σε σχεδιασμό ή εξέλιξη ήδη σε όλη την Ελλάδα αλλά τη μερίδα του λέοντος από αυτά έχουν τα νησιά.

Παρότι μερικές από τις πιο εμβληματικές τουριστικές επενδύσεις (σε ύψος κεφαλαίων) εντοπίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τρία είναι τα νησιά που τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις: η Κρήτη, η Μύκονος και η Πάρος.

Τα νέα 5άστερα της Κρήτης και η “νέα Μύκονος”

Τα Χανιά αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Κρήτης και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αριθμό νέων μεγάλων επενδύσεων σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, το Λασίθι, παρότι προσελκύει λιγότερες επενδύσεις, έχει μερικές από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Στα Χανιά, ξεχωρίζει το νέο 5άστερο ξενοδοχείο, δυναμικότητας 405 κλινών με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 100KW στην θέση Μπεγλέρη Μαράθι στο Ακρωτήρι Χανίων, ιδιοκτησίας Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ. Η επένδυση έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Μέσα στην πόλη των Χανίων, η ισραηλινών συμφερόντων Belvedere ΜΕΠΕ, μίσθωσε από το Πολυτεχνείο Κρήτης τρία ιστορικά κτίρια που το ίδρυμα είχε προωθήσει προς αξιοποίηση. Τα 3 αυτά κτίρια που βρίσκονται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, στο λόφο Καστέλι πάνω από το λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων, θα μετατραπούν σε πολυτελές ξενοδοχείο, σε μια επένδυση που υπολογίζεται σε 18 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια περιοχή των Χανίων έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε “νέα Μύκονο” με αρκετές νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις να βρίσκονται στα σκαριά εκεί. Ο λόγος για τον κόλπο της Κισσάμου.

Το μεγάλο τουριστικό πρότζεκτ Costa Nopia ανήκει στον εκ Κύπρου ορμώμενο όμιλο επιχειρήσεων Λεπτός (Leptos Group). Το έργο αφορά τη δημιουργία πολυτελούς σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει 2 ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα, γήπεδο γκολφ, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακό κέντρο αλλά και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και εμπορίου.

 

 

Θα αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Νοπήγια, στον κόλπο της Κισσάμου. Η επένδυση είναι ύψους 303 εκ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς fast track των στρατηγικών επενδύσεων, από τον Οκτώβριο του 2020. Το έργο υλοποιεί η εταιρεία Cretan Sun & Sea Developments.

Η έτερη επένδυση είναι της IKOS Resorts σε έκταση 140 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου με στόχο την ανέγερση πολυτελούς 5άστερου ξενοδοχείου. Κατά πάσα πιθανότητα η επένδυση θα δρομολογηθεί μέσω της LBR International, της εταιρείας μέσω της οποίας η Ikos Resorts ανοίγει νέα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην Ikos Resorts έχουν ισχυρή θέση τόσο η οικογένεια Ανδρεάδη όσο και μεγάλα επενδυτικά funds από το εξωτερικό (Oaktree Capital Management LP, Goldman Sachs Asset Management και Hermes GPE).

Στο Ηράκλειο, δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στα σκαριά. Η εταιρεία πίσω από αυτά είναι η MS WHITE HOSPITALITY, η οποία έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου για να προχωρήσει. Και τα δύο νέα ξενοδοχεία αφορούν αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία θα ανακαινιστούν προκειμένου να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία. Το πρώτο βρίσκεται στην οδό Καλοκαιρινού 77-79 και Καζάνη 1 ενώ το δεύτερο στη συμβολή των οδών Αποκορώνου και 1770.

Ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects στην Ελλάδα, που πολλοί αποκαλούν “Ελληνικό της Κρήτης”, το Elounda Hills θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Κρήτης.

Η μεγάλη επένδυση της ρωσικών συμφερόντων Mirum, άνω των 400 εκ. ευρώ, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς fast track των στρατηγικών επενδύσεων, πρόκειται να αναπτυχθεί σε μια έκταση 840 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελούντας. Έχει προέλθει από τη συνένωση αρκετών μικρότερων ιδιοκτησιών και θα χωρίζεται σε 6 αυτοτελείς ενότητες. Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια υπολογίζεται σε 130.000 τ.μ..

Σε αυτή η Mirum σχεδιάζει να κατασκευάσει 5άστερο ξενοδοχείο 200 κλινών αλλά και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων 340 παραθεριστικές κατοικίες και μαρίνα με δυνατότητα εξυπηρέτησης 202 σκαφών και superyachts. Αναμένεται να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και επιπλέον 763 θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί και ξεκινήσει να λειτουργεί.

Παράλληλα, η Mirum έχει στα σκαριά και δεύτερη μεγάλη πολυτελή τουριστική επένδυση και πάλι στο Λασίθι. Σε παραθαλάσσια περιοχή στο Βαθύ (πολύ κοντά στο Daios Cove Luxury Resort & Villas, πρόκειται να δημιουργήσει το Park Residences. Η επένδυση αφορά την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, 200 κλινών, αλλά και πολυτελών βιλών, που θα διαχειρίζεται μεγάλη διεθνής αλυσίδας ξενοδοχείων.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα νέα τουριστικά – ξενοδοχειακά projects στην Κρήτη, καθώς αρκετά 5άστερα βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού ή αδειοδότησης, ενώ πολλά ακόμη μικρότερα νέα ξενοδοχεία (έως 4 αστέρων) και τουριστικές κατοικίες είναι σε εξέλιξη.

Τα 5άστερα της Μυκόνου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται στο νησί της Μυκόνου οι νέες ξενοδοχειακές αφίξεις, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη ότι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί με τουρισμό υψηλών εισοδημάτων παραμένουν λιγότερο ευάλωτοι ακόμη και στην πανδημία.

 

 

Ήδη όμως για τη φετινή σεζόν, προγραμματίζονται πολλές νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές αφίξεις στη Μύκονο που αναμένεται να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν του νησιού.

1. Destino Pacha Mykonos

Το όνομα Pacha είναι συνδεδεμένο με την Ίμπιζα και το αντίστροφο. Αυτό διατείνεται ο όμιλος Pacha, ένας από τους πιο θρυλικούς και αγαπητούς στο χώρο του τουρισμού και της ψυχαγωγίας στη Μεσόγειο. Το 2021 ο όμιλος ανοίγει τα φτερά του και στην έτερη “Ίμπιζα του Αιγαίου”, τη Μύκονο, με το πρώτο τουριστικό συγκρότημα στο νησί.

Δεν πρόκειται για κατασκευή νέου ξενοδοχείου αλλά για ανάληψη του υφιστάμενου Oniro Mykonos – A Shanti Collection Resort, στον Άγιο Στέφανο, με τα 29 δωμάτια και σουίτες, τις πισίνες και τους λοιπούς χώρους εστίασης και άθλησης. Το νέο όνομα του ξενοδοχείου θα είναι Destino Pacha Mykonos Hotel και θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουνίου.

2. Once In Mykonos

Το νέο Once in Mykonos βρίσκεται σε έκταση πάνω από την παραλία του Ορνού. Θα διαθέτει 50 δωμάτια και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ξενοδοχείων Trésor Hospitality (HIP Hospitality). Αναμένεται να ανοίξει εντός του 2021.

3. Aeonic Suites & Spa

Ανοίγει στις 25 Μαΐου το νέο 5άστερο Aeonic Suites & Spa κοντά στην παραλία Κορφός στη Μύκονο. Το πολυτελές κατάλυμα διαθέτει 34 σουίτες καθώς και εστιατόριο, δύο μπαρ, εγκαταστάσεις spa, πισίνα καθώς και αίθουσα συνεδρίων.

4. Kalesma Mykonos

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα Kalesma Mykonos 5 αστέρων βρίσκεται στην περιοχή Αλεομάνδρα, στον κόλπο του Ορνού. Αποτελείται από 25 σουίτες και 2 βίλες και έχουν κτιστεί σε έκταση 18 στρεμμάτων. Οι – 63 τ.μ. εσωτερικά και 90 τ.μ. εξωτερικά – 25 σουίτες του Kalesma Mykonos διαθέτουν όλες ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα ενώ οι 2 βίλες έχουν επιφάνεια 240 τ.μ. εσωτερικών χώεων και έως 300 τ.μ. εξωτερικών χώρων.

Η επένδυση έφθασε τα 25 εκ. ευρώ και φορέας της είναι η εταιρεία ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ SUNSET ΑΕ. Την αρχιτεκτονική μελέτη του ξενοδοχείου ανέλαβε το γνωστό γραφείο K-Studio ενώ το interior design το Studio Bonarchi.

5. Mykonos Euphoria Suites

Τον Ιούνιο ανοίγει τις πύλες του νέο συγκρότημα 5 αστέρων Mykonos Euphoria Suites ακριβώς πάνω από την παραλία στο Καλό Λιβάδι, υπό τη διαχείριση της Hotel Keys της Hotel Brain. Το νέο συγκρότημα αποτελείται από 31 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τη δική τους ξεχωριστή πισίνα ή εξωτερικό jacuzzi. Σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων του συγκροτήματος, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες την 1η Ιουνίου 2021.

Και στη Μύκονο βρίσκονται αρκετά νέα μεγάλα τουριστικά projects στα σκαριά ενώ ισχύει ακόμη και η αναστολή στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού (όπως και στη Σαντορίνη).

Από τα μεγαλύτερα νέα projects είναι το 5άστερο Project Blue της Grivalia Hospitality και της Frontisa Management στην Άνω Μερά Μυκόνου και δύο νέα πολυτελή ξενοδοχεία στις θέσεις Κούνδουρο – Πλυντρί και Άγιο Ιωάννη Διακόφτη, τα επενδυτικλα πλάνα των οποίων έχουν εγκριθεί προς χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Τέλος, το επίσης 5 αστέρων Blue Iris στη θέση Καραπέτης, που έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και δρομολογείται από την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια στην υλοποίησή του και όλα θα κριθούν από το ΣτΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.