ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους ένα μεγάλο έργο στην περιοχή των Ανεμόμυλων της Μυκόνου

Επιτέλους ένα μεγάλο έργο στην περιοχή των Ανεμόμυλων της Μυκόνου
Σε πρώτο πλάνο η ανάπλαση της περιοχής των Ανεμόμυλων – Τι περιλαμβάνει το σημαντικό έργο

Τους όρους διακήρυξης προκειμένου να ακολουθήσει ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Ανεμόμυλων», ενέκρινε με κατά πλειοψηφία απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 710.000 ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ έχει εξασφαλίσει σχετική έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο αφορά τις εργασίες ανάπλασης – ανάδειξης της περιοχής, με την ένταξη νέων χρήσεων και κατάλληλη διαμόρφωση της κυκλοφορίας.

Σκοπός είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με δεδομένη την αυξημένη προσέλευση πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατ’ επέκταση η ανάπλαση της περιοχής των Μύλων, θα συμβάλει στην συνολικότερη αποσυμφόρηση και αναζωογόνηση του κέντρου της Μυκόνου. Παράλληλα, προσβλέπει στην ανάπλαση της περιοχής αναδεικνύοντας τα υπάρχοντα στοιχεία φυσικού κάλους και αρχαιολογικής σημαντικότητας, κατά προτεραιότητα, εξυπηρετώντας, συγχρόνως, τις χρήσεις του χώρου.

Με την νέα διαμόρφωση του χώρου θα εξυπηρετείται η πρόσβαση και διαμονή των επισκεπτών στον χώρο. Αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται πεζοδρόμια, μονοπάτια και καθιστικές διατάξεις δίδοντας την δυνατότητα απόλαυσης των Μύλων. Οριοθετούνται ήπια οι χρήσεις αναψυχής, στάθμευσης και πρασίνου, εξασφαλίζοντας την λειτουργικότητα και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Το ύφος της ανάπλασης, χαρακτηρίζεται από την πρόθεση για την διατήρηση της αυθεντικότητας της αισθητικής που υπάρχει στην περιοχή, του μνημειακού χαρακτήρα και της φυσικής ομορφιάς και καθορίζει τον χαρακτήρα των επιλεχθέντων παρεμβάσεων, καθιστώντας τες ήπιες, διακριτικές και μινιμαλ.

Η φιλοσοφία αυτή τονίζεται από την επιλογή των φυσικών υλικών και μεθόδων εργασίας, με την επίβλεψη της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο μοναδικός σχεδιασμός και η προσεκτική κατασκευή του έργου θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθώς ο Δήμος θα εκτελέσει το χρέος του να συντηρήσει και να αναβαθμίσει τους προσφερόμενους κοινόχρηστους χώρους και βέβαια το χρέος να διατηρήσει τα μοναδικά μνημεία με υπευθυνότητα στον χρόνο.

Το αντικείμενο αφορά ένα οικοδομικό έργο ανάπλασης, που περιλαμβάνει εργασίες κυρίως της φύσης: χωματουργικά, επιστρώσεις με την κατασκευή των κατάλληλων υποβάσεων, εργασίες Η/Μ, εργασίες πρασίνου και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.