ΕΛΛΑΔΑ

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού τον Ιούλιο

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού τον Ιούλιο
Συνολικά τα 1.018 μέχρι χθες, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι εγχώρια (550) και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να έχουν τα περισσότερα

Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στον Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά τα 1.018 μέχρι χθες, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι εγχώρια (550) και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να «σηκώνουν» το μεγαλύτερο βάρος.

Ακόμη επτά περιφερειακές ενότητες αποτέλεσαν τον -χειρότερο μετά το lockdown- μήνα εστίες μικρότερων ή μεγαλύτερων μεταδόσεων. Με δεδομένη τη συνέχιση συνωστισμού από μερίδα πολιτών -έντονος είναι ο προβληματισμός για κέντρα διασκέδασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-, όλα τα νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι. O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, παραχώρησε απεριόριστη ελευθερία κινήσεων στους λοιμωξιολόγους να αποφασίσουν οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν ότι θα αναχαιτίσει τη διασπορά της Covid-19. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα το πρωί, κατά πληροφορίες.

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση της κατάστασης. Υπό τα νέα δεδομένα της έντονης κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, που όπως φαίνεται θα καταστήσουν τον Αύγουστο έναν δύσκολο μήνα, οι τακτικές τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων στην Καλιφόρνια, Kίμων Δρακόπουλος.

Πού εντοπίζονται

Χθες, η ημερήσια καταγραφή του ΕΟΔΥ έσπασε όλα τα «ρεκόρ». Τα νέα κρούσματα με Covid-19 ανέβηκαν στα 65, με τα 32 εξ αυτών να είναι «εισαγόμενα». Τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα άλλα 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Τα 16 από τη δεύτερη κατηγορία είναι μέλη πληρώματος ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, προερχόμενο από την Τουρκία. Πρόκειται για οκτώ Ινδούς και οκτώ Φιλιππινέζους.

Εντεκα επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν χθες στην Αττική και επτά στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις συγκεντρώνουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες, στο Λεκανοπέδιο έχουν δηλωθεί συνολικά 203 θετικά στον Sars-CoV-2 περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη 105. Μάλιστα, το 72% των κρουσμάτων στην Αττική εντοπίζεται, κατά πληροφορίες, στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά προάστια και την Ανατολική Αττική. Σημειώνεται ότι την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην Αττική ήταν ενεργά 145 κρούσματα, για τα οποία 596 επαφές τους -χαμηλού και υψηλού κινδύνου- βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εκτός όμως από τα αστικά κέντρα, αλυσίδες μετάδοσης έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Η Ξάνθη, η οποία τον Ιούνιο είχε μεγάλη επιδημική έξαρση και της επιβλήθηκαν τοπικές καραντίνες, συνέχισε να «δίνει» κρούσματα και αυτόν το μήνα (68). Φορτίο συγκέντρωσαν και οι περιοχές της Καστοριάς και Κοζάνης, με 29 συνολικά κρούσματα από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ακολουθεί στην… κούρσα του Ιουλίου, με 21 θετικές διαγνώσεις μέχρι χθες. Υπό το φόβο της έξαρσης και διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, το Δημοτικό Συμβούλιου Παγγαίου Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας των παιδικών εξοχών-κατασκηνώσεων που διαθέτει ο Δήμος στην περιοχή της Νέας Περάμου. Σε σημαντικές εστίες έχουν αναδειχθεί, επίσης, η Αχαΐα (14 κρούσματα), η Ημαθία (12), η Μαγνησία (10).\

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.