ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικές εκλογές 2023 στη Μύκονο, δείτε τις αλλαγές

Δημοτικές εκλογές 2023 στη Μύκονο, δείτε τις αλλαγές

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου, όμως οι συνδυασμοί πρέπει να έχουν κατατεθεί το αργότερο έως την 31η Αυγούστου 2023!

Επίσης, για την ανάδειξη ενός συνδυασμού ως δημοτική αρχή, δε θα απαιτείται πλέον να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, αλλά εκλέγεται με 43% και πάνω κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι επαναληπτικές εκλογές αναμετρήσεις.

Είναι γνωστό με τον Ν. 5027/2023, που φέρει την υπογραφή του Μ. Βορίδη, τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη, που περιλαμβανόταν στον Ν. 4804/2021, που φέρει την υπογραφή του ιδίου και αφορά την κατάρτιση συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, πλέον θα ισχύει το 60% αντί του 80% στην κατάρτιση των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές του 2023.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι: «Η εκλογή των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες για τα αξιώματα του πρώτου εδαφίου εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια, τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων και τους υποψήφιους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, ανά δημοτική κοινότητα και για ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) τουλάχιστον των δημοτικών κοινοτήτων».

  • Ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συνδυασμός είναι:
  • α) Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
  • β) Για τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας, ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε δημοτικής κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
  • γ) Από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω. Η συγκεκριμένη αναφορά της διάταξης αφορά την ποσόστωση των γυναικών, που πρέπει να είναι 40%!

Επίσης, «κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσότερους συνδυασμούς, ή να είναι υποψήφιος για περισσότερα του ενός (1) αξιώματα των δήμων ή των περιφερειών», αναφέρεται στον Ν.5027/2023.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.