ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργικότητα, Αλληλεγγύη, Εθελοντισμός: Οι Σύλλογοι Γυναικών των Κυκλάδων στην εποχή της πανδημίας

Δημιουργικότητα, Αλληλεγγύη, Εθελοντισμός: Οι Σύλλογοι Γυναικών των Κυκλάδων στην εποχή της πανδημίας

Με σύνθημα «και με την τεχνολογία και με τη χειροτεχνία» πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» (ΟΣΥΓΥ) στην οποία συμμετείχαν πάνω από 45 γυναίκες, εκπρόσωποι καιμέλη Διοικητικών Συμβουλίων από 16 Συλλόγους σε 13 νησιά των Κυκλάδων.

Στη γόνιμη συζήτηση της 3ωρης διαδικτυακής συνάντησης

αναβλήθηκε η εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και κατά συνέπεια δόθηκε παράταση στην θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Οι Σύλλογοι έκριναν ότι η δια ζώσης παρουσία και συμμετοχή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής ζωής και η εκλογο-απολογιστική διαδικασία ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα.
αναπτύχθηκαν δράσεις και προγράμματα των Συλλόγων Γυναικών σε Αμοργό, Άνδρο, Αντίπαρο,Κύθνο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Σίφνο, Σέριφο, Σύρο, Τήνο, και Φολέγανδρο, τα οποία υλοποιήθηκαν παρόλες τις δυσκολίες με τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Είτε με φυσική παρουσία, διαδικτυακά ή με υβριδικό τρόπο, οι Σύλλογοι δραστηριοποιήθηκαν σε πεδία όπως η διάσωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, η στήριξη των ευπαθών ομάδων και των δημοσίων δομών υγείας στα νησιά μας, οι σύγχρονες τέχνες και τα γράμματα
παρουσιαστήκαν ιδέες και προτάσεις για δράσεις και δραστηριότητες, είτε από κοινού είτε ανά νησί για το 2021, οι οποίες και θα συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω στην επόμενη συνεδρίαση την 31η Ιανουαρίου.
αναδείχθηκαν προβλήματα τόσο γενικής φύσεως για τις Κυκλάδες (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, υποδομών και υπηρεσιών, κ.α.) όσο και της ίδιας της λειτουργίας των Συλλόγων, όπως η μείωση των εσόδων και η έλλειψη επιχορηγήσεων πολιτιστικών φορέων, η συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα, κ.α.

Υπερψηφίστηκε η έκδοση 4 ψηφισμάτων σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της ΟΣΥΓΥ για τα κάτωθιθέματα:

ανάδειξη του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως αυτό ήρθε στην επικαιρότητα με τις καταγγελίες επιφανών αθλητριών και στήριξη των γυναικών για να σπάσει η σιωπή των θυμάτων
στήριξη των προσπαθειών για την αποτροπή εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα κυκλαδονήσια, και καταγγελία των νομοθετικών ρυθμίσεων για την χωροθέτηση μέσα σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
ανάγκη στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας στις Κυκλάδες για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών για όσους και όσες το επιθυμούν
αναγκαιότητα ενίσχυσης και στήριξηςΠολιτιστικών Συλλόγων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών από θεσμικούς φορείς
σύμπλευση με δεκάδες οργανώσεις και φορείς για την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότηταςτων Φύλων

Τα κείμενα θα δοθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα στην δημοσιότητα και θα αποσταλούν σε όλους τους συναρμόδιους φορείς.

«Η ανθεκτικότητα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί εχέγγυο για την επιστροφή στην κανονικότητα με όρους αλληλεγγύης, δημοκρατίας και πολυφωνίας» τόνισε η Πρόεδρος της ΟΣΥΓΥ, Άννα Μαυρουδή, για την επιτυχία της συνεδρίασης.

Με ευρηματικότητα, ελπίδα για το μέλλον και αντιστάσεις απέναντι στην αδράνεια που επιβάλλει προσωρινά η αντιμετώπιση της πανδημίας, ηΟμοσπονδία και οι Σύλλογοι Γυναικών Κυκλάδων, ένα σημαντικό δίκτυο προσφοράς στα κοινά και αλληλεγγύης, οργανώνονται για την επόμενη μέραστα νησιά μας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.