BUSINESS

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον Τουρισμό, τι κίνηση προβλέπεται -Οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον Τουρισμό, τι κίνηση προβλέπεται  -Οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον Τουρισμό παρά τα σύννεφα του πολέμου.

Μπορεί το τέλος της ρωσικής εισβολής να μην είναι ακόμα ορατό, μπορεί η αποτίμηση των άμεσων επιπτώσεων στις οικονομίες να έχει ακόμα υψηλό βαθμό επισφάλειας, μπορεί οι διεθνείς οργανισμοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παρατεταμένες στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με θύματα κυρίως τους πλέον ευάλωτους, αλλά όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν ακόμα τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, τις πρώτες μικρές «ανάσες» ρευστότητας αναμένεται να προσφέρει στα ξενοδοχεία το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ενώ οι προορισμοί που προετοιμάζονται για άνοιγμα σεζόν το Πάσχα είναι κυρίως οι περιοχές της νότιας Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος αλλά και η Κέρκυρα και άλλα νησιά.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα στον ξένο Τύπο

Την ίδια ώρα, το… φλερτ του ξένου, εξειδικευμένου Τύπου με τους ελληνικούς προορισμούς, ολοένα και φουντώνει.

Ο πιο φωτογενής προορισμός του κόσμου είναι η Σίφνος, σύμφωνα με αφιέρωμα της ισπανικής έκδοσης του Conde Nast Traveller, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού διεθνώς. Στην πρώτη θέση του καταλόγου βρίσκεται η Σίφνος με την Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων να «κλέβει» τις εντυπώσεις. Τα ειδυλλιακά τοπία, το Κάστρο, οι αναρίθμητες εκκλησίες, οι γραφικοί οικισμοί και τα πανέμορφα μονοπάτια γοητεύουν όλους τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί του Απόλλωνα, εξηγεί ο συντάκτης του άρθρου Alberto Piernas Medina.

Σε άλλο αφιέρωμα του τουριστικού Οδηγού για τα καλύτερα beach bars στον κόσμο, ανάμεσα στις μαγευτικές ακτές της Καραϊβικής βρίσκονται «καυτές» παραλίες της Μυκόνου, αλλά και της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με φωτογραφίες που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Σε ειδικό section του Conde Nast Traveller υπάρχει, επίσης, αφιέρωμα στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, που πλαισιώνουν την πλατεία Συντάγματος και λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων.

Αισιόδοξα μηνύματα για την διεθνή τουριστική κίνηση

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση διεθνώς κι από τις μεγάλες πλατφόρμες. Σύμφωνα με το BNBnews, Booking.com, Expedia και Airbnb εκτιμούν ότι η θερινή σεζόν του 2022 θα είναι μια από τις καλύτερες για τον παγκόσμιο τουρισμό, αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ένα κλίμα προβληματισμού για πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Booking Holdings Inc., Glenn Fogel, εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, αποδίδοντας την εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για ταξίδια φέτος, στον διετή περιορισμό λόγω της πανδημίας. Την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου, η ζήτηση για κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα στην Ευρώπη από Αμερικανούς ήταν 18% υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019.

Στην εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαρτίου περιορίστηκε η αύξηση στο 4% λόγω του πολέμου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς YipitData. Γενικά, μετά τον πόλεμο, παρατηρείται ένα «μούδιασμα» στις κρατήσεις και στις αναζητήσεις των Αμερικανών στην Ευρώπη. Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι μόλις τελειώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τη γηραιά ήπειρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τα καταλύματα στην Ελλάδα δεν προτίθενται να αναπροσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους. Σύμφωνα με το Greekhotelier, η όποια πρόθεση για αύξηση των τιμών στις υφιστάμενες μονάδες αναβάλλεται για το 2023 και πάντα με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού πακέτου.

Μάλιστα φέτος το τουριστικό πακέτο για τον υποψήφιο τουρίστα θα επιβαρυνθεί από το μεταφορικό κόστος και όχι από τα ξενοδοχεία, με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να υπογραμμίζει ότι μόνο το αεροπορικό εισιτήριο θα αυξηθεί από 50 ευρώ έως 100 ευρώ λόγω του καυσίμου. Φυσικά ο προβληματισμός μετακυλίεται και στο κόστος της μετακίνησης με αυτοκίνητο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οδικούς προορισμούς της χώρας.

Πηγή:/www.iefimerida.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.