ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων για την κακοκαιρία

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων για την κακοκαιρία

Μπροστά στην κακοκαιρία και το χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά των Κυκλάδων, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και εργασιακούς χώρους, κυρίως οι διανομείς και οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, αντιμετωπίζουν πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις καιρικές συνθήκες, όπως: υποθερμία, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμούς από ολισθήσεις, αυξημένο κίνδυνο και για άλλα εργατικά ατυχήματα. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια, που έχουν προκαλέσει τα «σύγχρονα» επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά!

Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν, δε γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Μπροστά και στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, απαιτούμε:

  • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στις ταχυμεταφορές και στα ντελίβερι, στην οικοδομή κ.α. Να απαγορευτεί η διανομή φαγητού, κανένας διανομέας να μη βγει στο χιονιά βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησής εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά της αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη ημέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
  • Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων  για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. 

Στοιχεία επικοινωνίας: 6939310665, siyp_cyclades@hotmail.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.