ΤΟΠΙΚΑ

Σαρώνει και πάλι η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σαρώνει και πάλι η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ο εφιάλτης της πανδημίας του κορονοϊού επιστρέφει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πολλές περιοχές κοκκινίζουν και «βράζουν» από κρούσματα και όλοι οι ειδικοί «χτυπάνε καμπανάκι» για πολύ δύσκολο χειμώνα, με τα κρούσματα τα ανεβαίνουν συνεχώς και το ΕΣΥ να δυσκολεύεται. Η νέα μετάλλαξη Δέλτα + τρομάζει.

Η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι παραπάνω από εμφανής, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει τη λειτουργία νέων ΜΕΘ σε νομούς της Μακεδονίας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ τα νέα για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα+ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Βρετανία δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Κοκκίνησαν» πολλές περιοχές

Αρκετές περιοχές είναι στο «κόκκινο» όσον αφορά στα κρούσματα του κορονοϊού και, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (19/10), η Αττική έχει με 701 κρούσματα, με τριψήφιο αριθμό μολύνσεων να εντοπίζονται στον Βόρειο και Δυτικό Τομέα, στο Κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.

  • Ανατολική Αττική: 79 κρούσματα.
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 114 κρούσματα.
  • Δυτική Αττική: 26 κρούσματα.
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 109 κρούσματα.
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 173 κρούσματα.
  • Νησιά: 6 κρούσματα.
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 68 κρούσματα.
  • Πειραιάς: 126 κρούσματα.
  • Επίσης, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 574 κρούσματα και ακολούθησαν η Λάρισα με 270 νέες μολύνσεις.

Μάλιστα, τριψήφιος αριθμός παρατηρήθηκε και σε Ημαθία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Αχαΐα, Μαγνησία και Τρίκαλα

  • Λάρισα 270
  • Ημαθία 172
  • Μαγνησία 141
  • Πιερία 128
  • Πέλλα 119
  • Ξάνθη 109
  • Τρίκαλα 101

Τσακρής: «Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας»

Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέφερε την Τρίτη (19/10) πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσάκρης είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.

Ο κορονοϊός «σαρώνει» και πάλι στην Ευρώπη

Στην Ρωσία σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων με περισσότερους από 1000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους μέσα σε 24 ώρες. Τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε “αργία” μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Η χώρα καταγράφει σχεδόν 34.000 κρούσματα την ημέρα ενώ 1015 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για την χώρα.

Τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές ασφυκτιούν από τους χιλιάδες ασθενείς ενώ οι αρχές σε μία προσπάθεια ανάσχεσης του νέου κύματος της πανδημίας κήρυξαν επίσημη αργία 15 ημερών χωρίς να μιλούν για νέο lockdown. Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν να στείλουν υποχρεωτικά σε τηλε-εργασία το 30% του προσωπικού τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό αντιμετωπίζει και η Λετονία. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη ανακοίνωσε νέο ολικό lockdown ενός μήνα. Καταστήματα, εστιατόρια, σχολεία και χώροι ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Η Λετονία καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 2.300 κρούσματα ενώ ένας στους δύο πολίτες δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμοί στην Γερμανία παραμένουν στο 68%, με τα κρούσματα να είναι σταθερά πάνω από 6.500 ημερησίως. Έτσι, η χώρα επιστρέφει στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου με την ανησυχία στις υγειονομικές αρχές να είναι μεγάλη.

Στη δίνη της πανδημίας επιστρέφει και η Μεγάλη Βρετανία. Περισσότερα από 49.000 είναι τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα ενώ 138.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως από παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μέσω των σχολείων και έδωσε το «πράσινο» φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας.

Δραματική η εικόνα και στα νοσοκομεία στη Ρουμανία, με την χώρα να κάνει έκκληση για παροχή οξυγόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 10.141 άνθρωποι νόσησαν και 261 έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό μόνο χθες.

Στην Βουλγαρία μόλις το 15% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 4.900 την ημέρα. Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί. Η Κυβέρνηση παρά τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και θανάτων δεν σχεδιάζει την επαναφορά αυστηρών περιορισμών.

Νέο στέλεχος «απόγονος» της μετάλλαξης Δέλτα προκαλεί ανησυχία

Η υποπαραλλαγή AY.4.2, έχει προσφάτως αναγνωριστεί από τους ιολόγους, που ακολουθούν τη γενετική ακολουθία της Δέλτα. Ήδη συνιστά σχεδόν το 10% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. O επιπολασμός του ήδη αυξάνεται ταχέως, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η Δέλτα όταν έφτασε από την Ινδία στη Βρετανία τη φετινή χρονιά.

Η AY.4.2 είναι μία από τις 45 υποπαραλλαγές που αποτελούν απόγονους της Δέλτα και έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο. Κουβαλάει δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις (Y145H και A222V) στην πρωτεΐνη ακίδα, με την οποία ο ιός μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι δύο μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί ατομικά σε προηγούμενες γενεαλογίες του κορονοϊού αλλά όχι σε στελέχη που προκαλούν ανησυχία (Variants of concern) και δεν είναι σαφές αν καθιστούν πιο μολυσματικό τον ιό.

Ας σημειωθεί ότι το άλφα στέλεχος (βρετανική μετάλλαξη) ήταν σχεδόν 50% πιο μεταδοτικό από αρχικό της Γουχάν ενώ το Δέλτα ήταν 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με το άλφα. Η υποπαραλλαγή AY.4.2 σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσει τη μεταδοτικότητα τόσο πολύ ανέφερε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Ravi Gupta.

Ίσως είναι 10-15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα

Δύο ειδικοί – ο Τζέφρεϊ Μπάρετ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Κέιμπριτζ για την Πρωτοβουλία Γονιδιωματικής COVID-19 και ο Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή AY.4.2 μοιάζει 10-15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο.

Αν τα πρoκαταρκτικά δεδομένα επιβεβαιωθούν, η υποπαραλλαγή AY.4.2, ίσως αποδειχθεί το πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2, από την αρχή της πανδημίας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει βρεθεί τόσο πολύ και δεν αποκλείω η ανάπτυξή του να είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός» ανέφερε ο Francois Balloux. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να ανελιχθεί σε στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation). Όταν συμβεί αυτό, ο ΠΟΥ θα του δώσει ένα γράμμα από την ελληνική αλφάβητο για να το «βαπτίσει».

dikaiologitika.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.