ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Πότε θα έρθει στις Κυκλάδες

Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά – Πότε θα έρθει στις Κυκλάδες

Στην «κατάψυξη» μπαίνει η χώρα λόγω της σαρωτικής επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς» που θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις, ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου. Χιόνια θα φανούν και στα βόρεια του νομού της Αττικής από το Σάββατο, ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν ξανά με τη δεύτερη ψυχρή εισβολή, που θα αρχίσει από τη Δευτέρα και θα προκαλέσει  περισσότερες χιονοστρώσεις.
Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού συστήνονται τα εξής στους πολίτες:

– Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

– Αν μετακινούνται πεζοί:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Αναλυτικές οδηγίες για:

– Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
– Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
– Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Οι πρώτες χιονοπτώσεις 

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.

Η πορεία του χιονιά

Η πτώση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο επηρεάζει τη χώρα, από βορρά προς νότο.

Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μετά τις απογευματινές ώρες, οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται και σε χαμηλότερα υψόμετρα και έτσι τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτουχιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Με βάση τα τωρινά προγνωστικά μοντέλα, ίσως φανούν χιόνια μέχρι και τις παραλιακές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής τη Δευτέρα, όπως εκτιμά ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Το πρώτο «κύμα» ήρθε στα βόρεια τμήματα της χώρας από το βράδυ της Παρασκευής

«Η ψυχρή εισβολή με το πρώτο «κύμα» κακοκαιρίας που θα διαρκέσει μέχρι και  Σάββατο, θα επηρεάσει με φαινόμενα τη δυτική Μακεδονία και αργότερα, μέσα στη νύχτα, τη Θεσσαλία και την  ανατολική Στερεά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην Αττική εκτίμησε «ότι το πρωί του Σαββάτου έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, αλλά κυρίως στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπεδίου (βόρεια προάστια) και θα είναι σχετικά σύντομες και ίσως έχουμε χιονόνερο νοτιότερα. Δεν θα έχουμε ακόμα τόσο κρύο για να έχουμε χιόνια στις πεδινές περιοχές της Αττικής. Η ψυχρή εισβολή θα συνεχιστεί το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη».

protothema

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.