ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 – Plan B για το Δημόσιο

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 – Plan B για το Δημόσιο
  • Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για τις αντοχές της δημόσιας υγείας και διοίκησης
  • Ποια νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 290% και η τρομακτική συνακόλουθη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 42% τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν πως και η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμη εδώ, αλλά και η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Όλοι οι διασωληνωμένοι στη χώρα έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα και το 86% εξ αυτών είναι ανεμβολίαστοι, όπως επισήμανε χθες από τη Λήμνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία διασωλήνωση στη χώρα μας λόγω Όμικρον.

Η ταχύτατη επέλαση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού όμως απειλεί με άτυπο lockdown το δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επεξεργάζεται plan B για να μείνουν ανοιχτές κρίσιμες υπηρεσίες και πρώτα από όλα τα νοσοκομεία. Ενώ ταυτόχρονα κλειδώνουν νέα μέτρα προκειμένου έστω και τώρα να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση εξετάζει ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά εν τέλει κριτήρια και συγκεκριμένα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δια της επιβολής προστίμου, στους άνω των 50 ετών.

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ και ρύθμιση για 7μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει οριστικά κάθε εισήγηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αστυνομία, καθώς τώρα πλέον μία τέτοια απόφαση σε συνδυασμό με τις αναρρωτικές λόγω Όμικρον θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης.

Ούτως ή άλλως βέβαια, στο Μαξίμου δεν… τρελαίνονταν στην ιδέα να ανοίξουν μέτωπο με τους αστυνομικούς για τον εμβολιασμό. Ενώ ατύπως από την ΕΛΑΣ δεν στέλνουν για ελέγχους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπιστούν ηθικά ζητήματα.

Στην Πυροσβεστική, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Αστυνομία, νοσεί το 2% των υπηρετούντων και συνεπώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει φόβος για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Στην κυβέρνηση γενικότερα ελπίζουν ότι η επέλαση της Όμικρον δεν θα δημιουργήσει τελικά πρόβλημα στο δημόσιο και από εκεί και πέρα προχωρούν βλέποντας και κάνοντας, με τηλεργασία, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα καθορίσει με διάταξη τις κρίσιμες υπηρεσίες όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία και όπου θα υπάρχει εξειδίκευση πρωτοκόλλων και θα εφαρμοστούν άλλες λύσεις, με μετακίνηση προσωπικού ή καθυστέρηση εφαρμογής της κινητικότητας.

Το κρισιμότερο βέβαια είναι να μη λυγίσει το ήδη βεβαρημένο ΕΣΥ, για αυτό και σήμερα αναμένεται να σταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Στην περίπτωση όμως των υγειονομικών, οι πέντε ημέρες καραντίνας που προβλέπονται για την Όμικρον, κρίνονται ιατρικώς επισφαλείς, όπως δήλωσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Από την άλλη όμως το προσωπικό δεν επαρκεί και αυτό ενώ το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κρούσματα και δυστυχώς αύξηση και των νοσηλειών.

news247.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.