ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλο κανόνι πλειστηριασμών στη Μύκονο

Μεγάλο κανόνι πλειστηριασμών στη Μύκονο
Ένα μετά το άλλο «φιλέτα» στο νησί βγαίνουν στον πλειστηριασμό.Διαβάστε λεπτομέρειες

Αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα σε όλες αυτές που βγαίνουν στη δημοσιότητα όσον αφορά τους πλειστηριασμούς. Και τούτο γιατί μια συγκεκριμένη οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με 170 ηλεκτρονικά σφυριά το επόμενο διάστημα, για ακίνητα, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται στη Μύκονο, τη Σύρο και τον Πειραιά.

Πρόκειται για την οικογένεια Πατρώνη, η οποία κατά το παρελθόν ανέπτυξε μέσω διαφόρων εταιρειών πλούσια επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, οι 170 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν τέσσερις εταιρείες, τις «Μάρσα», «Βικτώρια», «Μάριαμ Ελλάς» και «Θηρεύς» που από αυτό το μήνα, αλλά και το Νοέμβριο αναμένεται να…πρωταγωνιστήσουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όσο για τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς, ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εταιρείες εμφανίζονται, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, να έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ σύμβουλος-διαχειριστής τους είναι η Καλλιόπη Πατρώνη.

Τα προβληματικά ακίνητα της Μυκόνου

Πρόκειται για δύο ακίνητα της «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις». Το πρώτο τυπικά περιλαμβάνει 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι» της Μυκόνου, με την ονομασία «Κουρίθρενα».

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειοπου περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Το αγροτικό αυτό ακίνητο κτήμα, περιήλθε στην εταιρία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν υλοποιήθηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκαν ένα κτίριο με ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 1323 τ.μ. και ένα δεύτερο κτίριο 117 τ.μ.

To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Επίσης, το ακίνητο δεν έχει πρόσωπο σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο, επομένως απαιτείται δουλεία διόδου για την πρόσβαση σε αυτό. Στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».

Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. «Κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια.

Καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο», όπως τονίζεται.

Έτσι, χρειάζεται νέα πλήρης αποτύπωση των κτιρίων και υπαγωγή αυτών στον Ν.4495/2017, προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού.

Για το ακίνητο αυτό ο πρώτος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε και τώρα θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.280.000 ευρώ.

Το δεύτερο σφυρί αφορά τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί σε αγροτικό κτήμα εμβαδού 5.762 τ.μ. στη θέση «Κούνδουρος».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του πολιτικού μηχανικού το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και εντός του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα 7 κ.μ.

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.050.245 ευρώ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.