ΤΟΠΙΚΑ

Κύμα κακοκαιρίας στις Κυκλάδες, νοτιάδες με πολλά μποφόρ

Κύμα κακοκαιρίας στις Κυκλάδες, νοτιάδες με πολλά μποφόρ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου (11/12), στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό και στον νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κυμάτων. Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του meteo, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον νότιο Ευβοϊκό.

Στον χάρτη που ακολουθεί, φαίνεται ενδεικτικά το αναμενόμενο σημαντικό ύψος κύματος που θα υπάρξει το απόγευμα του Σαββάτου.

Κύμα κακοκαιρίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο έως την Κυριακή (12/12), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Ειδικότερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό.

Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.