ΤΟΠΙΚΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρες και προβλήματα σε όλη τη χώρα – Επελαύνει για 3η νύχτα – Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πλημμύρες και προβλήματα σε όλη τη χώρα – Επελαύνει για 3η νύχτα – Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο

Έκλεισαν δεκάδες δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα – Εγκλωβισμένοι κάτοικοι από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη – Μήνυμα 112 σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λαγκαδά, Βόλβη – Εκτεταμένα προβλήματα σε Κέρκυρα και Ηλεία – Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Αττικής  – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων – Αναλυτική πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές τις προηγούμενες ώρες, κυκλοφοριακό χάος, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος. Τα προβλήματα παραμένουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις εξακολουθούν να δημιουργούν δυσκολίες.

Μάχη με την κακοκαιρία δίνει η Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να έρχεται αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων όπως διακοπές κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Κάτοικοι, παράλληλα, κινδύνευσαν από τις πλημμύρες, ενώ δεκάδες κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς.

Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία εστάλη, νωρίτερα, σε κατοίκους Θεσσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Καταστροφές σημειώθηκαν στην Ηλεία, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο Έβρος. Τα πιο σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν στην Κέρκυρα, καθώς το νησί κόπηκε στα δύο.
Δραματική ήταν και η επιχείρηση διάσωσης στα Στύρα Ευβοίας όπου πυροσβέστης δέθηκε με σχοινί και απεγκλώβισε με επιτυχία πενταμελή οικογένεια τουριστών.

Εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται, πάντως, τις επόμενες ώρες, ενώ το Σάββατο θα υπάρξουν λίγες τοπικές βροχές.

Είναι, ακόμη, σημαντικό να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σε πολλές περιοχές της Αττικής το τελευταίο διήμερο έπεσαν πάνω από 170 χιλιοστά βροχής.

 

Στις φωτογραφίες του GRTimes φαίνεται όχημα ηλικιωμένου, ο οποίος όπως δήλωσε σώθηκε την τελευταία στιγμή από τα ορμητικά νερά του χείμαρρου, βγαίνοντας και πηδώντας τον μαντρότοιχο του σπιτιού.

hlikivmenos

Παράλληλα, έχει υπερχειλίσει ο Ανθεμούντας με αποτέλεσμα ο δρόμος αεροδρομίου – Περαίας να πλημμυρίσει, ενώ τεράστιο είναι το μποτιλιάρισμα:

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Θεσσαλονίκης -Περαίας -GrTimes
Υπερχείλισε ο Ανθεμούντας λόγω της κακοκαιρίας Μπάλος

Συγκεκριμένα, έχει κλείσει ο δρόμος στο φανάρι της Ιντερσαλόνικα καθώς από εκείνο περίπου το σημείο διέρχεται ο Ανθεμούντας, ο οποίος έχει υπερχειλίσει.

Μηχανήματα του δήμου Θέρμης (φορτηγά και γκρέιντερ) και προσπαθούν να απομακρύνουν από το ποτάμι τα φερτά υλικά, προκειμένου να περάσουν τα νερά από κάτω και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος.

db1a9968-b18b-420e-b09b-6214b1e4feef
ea3f8ca0-0653-45e6-be9a-24a0dc48b60f

Σε πέντε σημεία του οδικού δικτύου έχει διακοπεί, σύμφωνα με το voria.gr, η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία:

στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης
στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης
στο 380 χλμ Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 247 κλήσεις, μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και κατά τόπους ισχυρών ανέμων στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 07:00 έως τις 18:00, της Παρασκευής.

Τα προβλήματα στην Ηλεία

«Στις περιοχές των Σαβαλίων, της Γαστούνης, της Βάρδας, της Μανωλάδας και της Κουρούτας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, όπως τόνισε, «δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «στην περιοχή των Σαβαλίων διακλαδίζονται διάφορες αποστραγγιστικές τάφροι και αρδευτικά κανάλια, τα οποία έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ ανάλογη κατάσταση προκλήθηκε και στην περιοχή ανάμεσα στην Βάρδα και την Μανωλάδα». Στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος, «επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα, ώστε να υπάρξει απορροή των υδάτων».

Πάνω από 200 κλήσεις έλαβε από το πρωί η Πυροσβεστική

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και κατά τόπους ισχυρών ανέμων στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 07:00 έως τις 18:00, της Παρασκευής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 247 κλήσεις.

Αναλυτικά:

– Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 217 κλήσεις, που αφορούν, κυρίως, περιοχές του λεκανοπεδίου, ως κάτωθι:

• 159 για αντλήσεις υδάτων

 55 για κοπές δέντρων

 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

Προβλήματα από τις καταιγίδες σε Αττική, Χαλκιδική, Ηλεία και Κέρκυρα

 

Λεωφόρος Αθηνών

 

 

Αττική νέα βροχόπτωση 15/10/2021
Πλημμύρα στην εθνική οδό
Πλημμύρα Λεωφόρος Αθηνών

Στο Παγκράτι και στη Σπύρου Μερκούρη, η ένταση της βροχόπτωσης είχε σαν συνέπεια την πτώση δέντρου στο οδόστρωμα, με συνέπεια να κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφοριάς και να χρειαστεί η παρέμβαση της πυροσβεστικής για την απομάκρυνσή του.

Σε άλλα σημεία του δρόμου, αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί από τη μεγάλη συσσώρευση υδάτων.

Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο

 

Σπύρου Μερκούρη πτώση δένδρου σε αυτοκίνητο 15/10/2021
Έπεσε δέντρο στη Σπύρου Μερκούρη
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.