ΤΟΠΙΚΑ

Η Μύκονος γιόρτασε τον πολιούχο της

Η Μύκονος γιόρτασε τον πολιούχο της
Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την γιορτή του Αγίου Αρτεμίου στη Μύκονο

Στον πάλαι ποτέ Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, Προστάτου και Πολιούχου Μυκόνου, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, ,με την παρουσία του διατελέσαντος Υπουργού κ. Ιω. Βρούτση, των Βουλευτών Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού και κ. Φιλίππου Φόρτωμα, του Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας κ. Πρίγκου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκά,Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Λιμενάρχη Μυκόνου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, των Μελών της Ομάδας “ΔΙΑΣ”, ΄που έχουν προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στο νησί, του Διοικητή και Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυκόνου, του Διοικητού της 6ης ΜΣΕΠ, του επικεφαλής του Στρατιωτικού Σχηματισμού Μυκόνου, Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΑΝΤΩ», Προσκόπων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών με τις σημαίες των Σχολείων τους, των σημαιοφόρων των Εκπαιδευτηρίων της Μυκόνου με τις σημαίες τους και πλήθους Μυκονίων πιστών εντός και εκτός του Ναού, οι οποίοι προσήλθαν τηρούντες τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ προέβη στην σε Διάκονο Χειροτονία του ευσεβεστάτου κ. Δημ. Νίκα, τον οποίο, είχε χειροθετήσει κατά την Ακολουθία του Όρθρου σε Υποδιάκονο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγὠν κ. Θεόκλητος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ απευθυνόμενος προς τον νεόφυτο Διάκονο του ευχήθηκε να αποδειχθεί στη ζωή του Αρτέμιος και Γεράσιμος, δηλαδή σωματικά και πνευματικά άρτιος, αρραγής και υγιής, όπως δηλώνει το ρήμα αρτεμέω, από το οποίο προέρχεται το όνομα Αρτἐμιος, και τετιμημένος με το γέρας(=βραβείο) της ευδοκιμου διακονίας του στο ιερό Θυσιαστήριο, όπως δηλώνει το όνομα Γεράσιμος, και συνεχάρη τις παριστάμενες σύζυγο, θυγατέρες και μητέρα του.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος καθιέρωσε την εικόνα των “Τας νήσους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Ουρανωσάντων Αγίων”, οι οποίοι είτε εγεννήθησαν, ανετράφησαν και ασκήθηκαν σε αυτά, είτε τα διεποίμαναν, είτε διήλθαν απ’ αυτά.
Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του Ναού, τελέσθηκε τρισάγιο επί της προτομής του αοιδίμου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κ. Πέτρου, του Μυκονίου και ακολούθως, επί προευτρεπισμένου βάθρου τελέσθηκε δοξολογική δέηση επί τη εορτή του Πολιούχου Μυκόνου και Προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας Αγίου Αρτεμίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχήθηκε στους παρισταμένους Αξιωματικούς και στελέχη της ΕΛΑΣ και, δι’ αυτών, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και όλους τους Αστυνομικούς υγεία, θεία προστασία και επιτυχία στην κοινωφελή αποστολή τους.
Οι λειτουργικές Εκδηλώσεις, στις οποίες, εκτός των Εφημερίων του Ναού, συμμετείχαν και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τουρλιανής, προσελθών μετά την Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αρτέμιο Ἀνω Μερά και ο Πρωτοπρ.. Λουκάς Τσατήρης, από την Ιερά Μητρόπολη.Κηφισίας, ο οποίος είχε αναλάβει τη λειτουργική επιμόρφωση του νεοχειροτονηθέντος Διακόνου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε για την πρόσκλησή του τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄, ο οποίος τον παρεκάλεσε όταν επιστρέψει στα ουρανογείτονα Μετέωρα να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί για το νησί και το λαό της Μυκόνου.
Οι Εκδηλώσεις, που αναμεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “SYROS TV1” , επελέγησαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.