ΤΟΠΙΚΑ

Επιστολή στον υπουργό τα μέλη της κτηματικής υπηρεσίας Κυκλάδων

Επιστολή στον υπουργό τα μέλη της κτηματικής υπηρεσίας Κυκλάδων

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, με αφορμή την δραματική κατάσταση, η οποία επικρατεί στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων Α ́, έναν από τους πλέον ευαίσθητους δημόσιους φορείς προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Ως επαγγελματίες, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πλήρη απαξίωση της εν λόγω Υπηρεσίας, η οποία, εξ αιτίας της πολυετούς και τραγικής της υποστελέχωσης, υπολειτουργεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ουσιαστικά δεν λειτουργεί, με συνέπεια την ανείπωτη ταλαιπωρία τόσο των υπαλλήλων της όσο και όλων, των συναλλασσομένων με αυτήν.
Αποτελεί κοινό μυστικό για όλους μας , επαγγελματίες, πολίτες, επιχειρηματίες, διοικητικούς και δικαστικούς φορείς, ότι η Υπηρεσία υφίσταται ,κυριολεκτικά και εκ των πραγμάτων, μόνο κατ’ επίφαση, με αποτέλεσμα την απογοήτευση και κόπωση όλων από τις χρονοβόρες διαδικασίες για τις απλούστερες των υποθέσεων και τις πολύχρονες καθυστερήσεις και πάγωμα σημαντικών έργων για την Περιφέρειά μας,
Η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων Α ́ με χωρική αρμοδιότητα 24 νησιών ,σε έναν από τους πλέον τουριστικούς νομούς στη χώρα μας, με τεράστιο εύρος αντικειμένου σε ιδιαίτερα ευαίσθητους και απαιτητικούς τομείς, όπως είναι οι αιγιαλοί, τα δημόσια κτήματα, οι κτηματολογικές διορθώσεις, οι απαλλοτριώσεις, οι στεγάσεις δημοσίων υπηρεσιών, η διενέργεια αυτοψιών και ελέγχων στα νησιά, οι παραχωρήσεις αιγιαλού για κατασκευή έργων,
1

Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων
T.Θ. 222 – 84100 Σύρος – τηλ. 6932 72 01 02 – 6932 73 66 82/fax: 2281085286 Email : symmhk@gmail.com http://www.symmhk.gr
κλπ, προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον απίστευτο όγκο δουλειάς με 3 υπαλλήλους (!!!) , από τους οποίους μόνο ο ένας είναι μηχανικός και εκτελεί ταυτόχρονα και καθήκοντα Προϊσταμένου.
Προφανώς γνωρίζετε ότι το οργανόγραμμα του Υπουργείου προβλέπει την ύπαρξη 2 Κτηματικών Υπηρεσιών για το Νομό Κυκλάδων, την Κτηματική Α’ με έδρα τη Σύρο και χωρική αρμοδιότητα τις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Μήλου, Κέας, Κύθνου και την Κτηματική Β’ , με έδρα τη Νάξο και χωρική αρμοδιότητα τις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου, Πάρου, Θήρας.
Στην πραγματικότητα όμως, η “προβλεπόμενη” Κτηματική Β ́”, με έδρα τη Νάξο ουδέποτε συστάθηκε και μέχρι σήμερα υφίσταται μόνο στο οργανόγραμμα του Υπουργείου, η δε Κτηματική Α’ με έδρα τη Σύρο, παρά το γεγονός ότι επιφορτίζεται και με τις αρμοδιότητες της ανύπαρκτης Κτηματικής Β’, δεν έχει καν στελεχωθεί ούτε με τον προβλεπόμενο στο οργανόγραμμα γι αυτήν, αριθμό των 13 υπαλλήλων.
Όπως είναι φυσικό, οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, επί σειρά ετών , συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και σημαντικών αναπτυξιακών έργων τα οποία έχουν μπλοκάρει, είναι αντικειμενικά και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων της, οι οποίοι εισπράττουν καθημερινά την δικαιολογημένη αγανάκτηση, δυσαρέσκεια και τα παράπονα όλων των συναλλασσομένων .
Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε την ολιγωρία και τον λόγο , για τον οποίο η Πολιτεία δεν προχωρά στην επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος και επιτρέπει την διαιώνιση της θλιβερής και τραγικής κατάστασης της Υπηρεσίας , η οποία αυτό που με βεβαιότητα δεν μπορεί να εκπληρώσει είναι ακριβώς ο στόχος για τον οποίο υφίσταται , δηλαδή η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία, διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Επειδή όντως “δεν πάει άλλο”, με την παρούσα επιστολή μας, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία μας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων Α’ και ζητάμε επιτακτικά το αυτονόητο, τις ενέργειές σας τόσο για την άμεση και πλήρη στελέχωση της Κτηματικής Α ́, όσο και για την άμεση ενεργοποίηση και λειτουργία της Κτηματικής Β ́, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της και να μπορεί να
2

Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων
T.Θ. 222 – 84100 Σύρος – τηλ. 6932 72 01 02 – 6932 73 66 82/fax: 2281085286 Email : symmhk@gmail.com http://www.symmhk.gr
ανταποκριθεί στις πολυεπίπεδες απαιτήσεις του θεσμικού της ρόλου και να επιτελεί απρόσκοπτα το σκοπό της, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.