ΤΟΠΙΚΑ

Γονικές παροχές: Ολική ανατροπή στον χάρτη των μεταβιβάσεων με αφορολόγητο 800.000 ευρώ

Γονικές παροχές: Ολική ανατροπή στον χάρτη των μεταβιβάσεων με αφορολόγητο 800.000 ευρώ

Αλλάζουν όλα από σήμερα για τις γονικές παροχές. Αλλάζει έτσι και ο χάρτης μεταβιβάσεων ακινήτων… και όχι μόνον: Χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν πλέον να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία προς τα παιδιά, είτε αυτά αφορούν ακίνητα, είτε μετρητά, είτε μετοχές χωρίς να πληρώνουν φόρο! Το αφορολόγητο όριο καθορίστηκε στα 800.000 ευρώ και είναι ατομικό ανά συγγενή α’ ΄βαθμού που θα προχωρήσει σε μεταβίβαση περιουσίας εν ζωή (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, πεθερός, πεθερά).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αφορολόγητες και οι χρηματικές δωρεές

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων υπήρχαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονταν φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Άρα μια δωρεά τέτοιου τύπου ήταν έως 150.000 αφορολόγητη.

Όμως, μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών – γονικών παροχών ήταν να προκύπτει ότι η δωρεά- γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.

Από σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι συγγενείς πρώτου βαθμού θα μπορούν να κάνουν αφορολόγητα δωρεές και γονικές παροχές, είτε ακινήτων, είτε χρημάτων έως του ποσού των 800.000 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να συντρέχει και η προϋπόθεση της Α’ κατοικίας.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τις γονικές παροχές

Τι ακριβώς προβλέπει λοιπόν η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή;

Σύμφωνα, με αυτήν «αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε οχτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ που ισχύει.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η.10.2021 και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων οι οποίοι εντάσσονται στην Α’ κατηγορία παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 :

α) σύζυγο του κληρονομούμενου,

β) πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών,

γ) κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων),

δ) κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και

ε) ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του φόρου στους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας για δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών και δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των ίδιων προσώπων και, συγκεκριμένα, για δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται από την 1η.10.2021.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.