ΤΟΠΙΚΑ

Συρμαλένιος: Άρση ανισοτήτων ως προς το εισφοροδοτικό σύστημα των αγροτών

Συρμαλένιος: Άρση ανισοτήτων ως προς το εισφοροδοτικό σύστημα των αγροτών
Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ερώτηση με θέμα το ΕΦΚΑ των αγροτών.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει  δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, τους αγρότες και όλους τους υπόλοιπους, που ενώ πληρώνουν ίδιες εισφορές κάθε μήνα, ανάλογα την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει,  τελικά η παροχή σύνταξης από την πολιτεία είναι μικρότερη από όλους τους υπολοίπους! Κατάφερε ακόμη να παραβιάσει την αρχή της ανταποδοτικότητας, που είναι και η «λυδία λίθος» του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο κάθε θεμιτό όριο.

Ο Ν. 4387/2016 και συγκεκριμένα το άρθρο 99 προέβλεπε μεταβατική περίοδο για την πλήρη απόδοση εθνικής σύνταξης ΕΦΚΑ, με  αντίστοιχη πρόβλεψη ωστόσο μεταβατικής περιόδου για τις εισφορές των αγροτών.

Η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να εξαφανίσει τη μεταβατική περίοδο σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές μέσα από το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών (Ν.4670/2020) δημιουργώντας ασφαλιστικές κατηγορίες. Δεν φρόντισε όμως να απαλείψει ανάλογα και την μεταβατική περίοδο στην απόδοση της εθνικής σύνταξης στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι, οι αγρότες πληρώνουν πλέον με τον ίδιο τρόπο, διαλέγουν δε «ελεύθερα» την ασφαλιστική κλάση και τις εισφορές τους, όμως οι συντάξεις τους τελικά κυμαίνονται μεταξύ των 380 και των 550 ευρώ, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν ακριβοπληρώσει κρατήσεις και εισφορές και καταφέρνουν να εξασφαλίζουν σήμερα συντάξεις έως 750 με 800 ευρώ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε ν” αντιμετωπίσει και στο ασφαλιστικό, τους αγρότες της χώρας, σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας αδιαφορώντας πλήρως για τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες εργασίας τους στο χωράφι.

Ακολουθεί το πλήρες Κείμενο της Ερώτησης:

2022-02-17 Αραχωβίτης ΕΦΚΑ αγροτών εθνική σύνταξη


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.